rotacja
Janusz: Mam sobie kropeczke w punkcie P = (5,0) i chce ja przesunac o kat 45 stopni w lewo, w jakim
puncie sie wtedy bedzie znajdowac ?
28 mar 18:42
krzysiek: względem czego chcesz ją przesuwać o ten kąt?
28 mar 18:50
Janusz: wzgledem poczatku ukladu wspolrzednych
28 mar 19:00
28 mar 19:11
Dominik: a powiedz mi prosze, czy jak pewien czlowiek stoi na srodku wielkiej sali i obroci sie o kat
90o w prawo to przesunie sie chocby o krok?
28 mar 19:27
Mila:

To nie kropeczka a punkt, to jest obrót 0 kąt 45
0, w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara.
P(5,0)
x'=xcosα−ysinα
y'=xsinα+y cosα
x=5, y=0, α=45
Czy tak chciałeś zmienić położenie punktu P?
28 mar 19:29
Janusz: dokladnie tak Mila ale nie rozumie tego wzoru czemu on dziala
28 mar 19:33
Mila: To jest obrót punktu P wokół początku układu wsp. O=(0,0) o kąt α.
Na jakim jesteś poziomie edukacji?
Te wzory można wyprowadzić.
Jakie znasz przekształcenia geometryczne?
28 mar 19:37
Janusz: staram sie to na chlopski rozum ogarnac ale ciezko idzie. A jak je wyprowadzic moze wtedy
zrozumie.
28 mar 19:38
Mila: PO kolacji.
28 mar 19:46
28 mar 19:47
Eta:
Hej
Mila masz kolację z "PO" ?
28 mar 19:51
28 mar 19:51
Licealista_Theosh:

Możesz też skorzystać z mojego sposobu.
Mając te dane i podziałke możesz napisać wzory opisujące proste a i b. Następnie obliczyć ich
punkt przecięcia. Ta czarna pionowa kreska jest źle. Zorientowałem się na koniec pisania i jej
nie zmazałem.
28 mar 19:52
Janusz: dzieki dominik
28 mar 19:55
Janusz: Licealista tyle ze ten wzor z wikipedii jest bardziej wygodny

Dlatego puki co bede go
rozkminiac
28 mar 19:58
Mila:

Obrót punktu P dokoła Punktu O o kąt α.
Z geometrii wiemy, że obrazem punktu P(x,y) jest taki punkt P(x',y'),
że :
OP'=OP=r i ∡POP'=α
W ΔOBP:
x=r*cosβ i y=r*sinβ
wΔOAP':
x'=r *cos(α+β) i y'=r*sin(α+β)
x'=r*cosα*cosβ−r sinα *sinβ= x cosα−y sinα
Skorzystałam z wzoru na cos(α+β)
y'=r*sin(α+β)=r sinα cosβ+r cosα sinβ=x sinα+y cosα
Skorzystałam z wzoru na sin (α+β)
Wzorów nie ma potrzeby wyprowadzać, korzysta się z gotowych.
Możesz przy danym kącie skorzystać z definicji obrotu.
28 mar 20:46
Mila:
Do
Ety, tak ponaglali mnie , aby zrobić kolację, że szybko wysłałam z dużymi literkami.
Pozdrowienia
28 mar 20:53
Janusz: szanuje cie dzieki
28 mar 21:06
Mila:
28 mar 21:59