matematykaszkolna.pl
Dominik: Oblicz sumę wszystkich trzycyfrowych liczb zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr 1, 2, 3, 4 (cyfry mogą sie powtarzać). sposob inny niz wypisanie wszystkich mozliwych liczb i ich zsumowanie. ma ktos pomysl?
28 mar 10:22
jikA: 4 * 4 = 16 (1 + 2 + 3 + 4) * 16 = 160 4 * 4 = 16 (1 + 2 + 3 + 4) * 16 * 10 = 1600 4 * 4 = 16 (1 + 2 + 3 + 4) * 16 * 100 = 16000 160 + 1600 + 16000 = 17760.
28 mar 10:31
Dominik: zsumowales najpierw jednosci, potem dziesiatki, a potem setki, tak?
28 mar 10:33
jikA: Tak.
28 mar 10:34
Dominik: musze przyznac, ze ja sie na tym zadaniu wylozylem. na szczescie mialem duzo czasu, a wyliczylem ze tych liczb az tak duzo nie ma (64) to wypisalem wszystkie i je recznie zsumowalem.
28 mar 10:34
Dominik: no dobra − dziekuje. rozwiazanie jak najbardziej do mnie przemawia. emotka emotka
28 mar 10:35
asdf: na internecie jest podobne zadanie: http://www.youtube.com/watch?v=dxGggL57eHA Jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz (ale dopiero wieczorem odpisze, jak nie jutro).
28 mar 10:36
jikA: Ręcznie sumowanie to też sposób i jest poprawny. To te zadanie miałeś na sprawdzianie?
28 mar 10:37
28 mar 10:38
jikA: asdf chodziło o to czy jest jakiś inny sposób żeby ich ręcznie nie wypisywać i zsumować a rozwiązanie Jakuba takie jest.
28 mar 10:41
asdf: W filmiku na youtube jest sposob, a w linku są wypisane liczby.
28 mar 10:47
Dominik: mialem w szkole arkusz maturalny (poziom podstawowy) z tym zadaniem. wiem, ze wypisanie wszystkich liczb jest prawidlowe, poniewaz na maturze kazdy poprawny sposob jest punktowany maksymalnie (dlatego tez tak zrobilem). ale jakies to malo matematyczne. emotka
28 mar 10:54
jikA: Nie raz ciężko wpaść na pomysł jak to "ubrać" aby było matematycznie.
28 mar 11:01
Dominik: na szczescie to byl poziom podstawowy i reszte zadan zrobilem w chwile, wiec mialem na to kupe czasu. https://matematykaszkolna.pl/strona/3646.html nad tym zadaniem jeszcze musialem chwile pomyslec − dorysowywalem rozne odcinki, nie wiadomo co, az wyliczylem te dwa odcinki z twierdzenia cosinusow i wyszlo ze sa sobie rowne. emotka
28 mar 11:03
jikA: Kiedyś pamiętam że na lekcji robiliśmy te zadanie.
28 mar 11:07
jikA: Nie jednak podobne to było zadanie ale to nie te same.
28 mar 11:10
Dominik: bo to jest matura z czerwca 2011. generalnie wole rozszerzenie od podstawy, czesto wydaje mi sie nawet latwiejsze, bo od razu wiadomo, ze trzeba uderzyc z ciezkiego kalibru. na poziomie podstawowym czesto nie dowierzam, ze te zadania moga byc takie latwe i kombinuje albo dochodze do tego, jak je mozna zrobic uzywajac wylacznie wiedzy z zakresu podstawowego i marnuje czas.
28 mar 11:11
jikA: Pamiętam że ja podstawę to sobie tak szczerze mówiąc lekko olałem ponieważ mnie tylko obchodziło rozszerzenie.
28 mar 11:15
Dominik: i tak samo robie ja, ale w szkole byla probna podstawowa i musialem ja napisac. emotka
28 mar 11:19
Dominik: z podstawy moge miec 30%, byleby zdac (a i tak podchodzi sie pod setke bez problemu) − wazniejsze jest rozszerzenie.
28 mar 11:19
jikA: Ale później będziesz miał ocenę za tą maturę w szkole czy nie?
28 mar 11:20
Dominik: pewnie tak. ale przepisalem sie dwa tygodnie do prywatnej szkoly (problemy z j polskim w starej...) i tutaj piatke bede mial jak nic z matematyki, bo mam w klasie samych tepakow, a ja jako jedyny pisze rozszerzenie. zreszta, wiesz, oceny nie maja zadnego znaczenia, byle dwojke miec na swiadectwie i byc dopuszczonym do matury.
28 mar 11:26
asdf: i tak kto bedzie chcial isc na studia ten pojdzie, a czy ma sie 5 czy 2 na swiadectwie to nikogo nie interesuje. Matematyki w szkole sredniej nie lubilem, a byla prosta − na studiach jest duzo trudniejsza − ale fajniejsza emotka
28 mar 11:30
jikA: Ja tam lubiłem matematykę w LO oprócz planimetrii stereometrii no i kombinatoryki.
28 mar 11:34
Dominik: i chyba ze mna jest podobnie jak z toba, jiikA. robie stereometrie juz od miesiaca i to strasznie mozolnie, bo po prostu mi sie nie chce. nie zeby zadania byly jakies arcytrudne, ale mnie nuza. emotka dzis na szczescie koncze bryly obrotowe i biore sie za optymalizacje; potem kombinatoryka z prawdopodobienstwem, arkusze i matura!
28 mar 11:37
jikA: A na ile chciałbyś napisać rozszerzenie?
28 mar 11:40
asdf: akurat stereometria byla ciekawa (dla mnie) − nie bylo twardego schematu rozwiazania zadania tylko trzeba bylo chwile pomyslec.
28 mar 11:46
Dominik: ponad 90%, jednak nie wiem czy na tyle mnie stac, bo nie robilem jeszcze arkuszow. z 80% mysle, ze nie ma problemu i wtedy bym poszedl na matematyke na UW. przy czym boje sie, ze skonczyloby sie to rokiem w plecy, bo nie zaliczylbym pierwszego semestru (przeroslaby mnie). marzy mi sie informatyka na UW, a tam trzeba wlasnie ponad 90%.
28 mar 11:46
Prometix: ja robie arkusze rozszerzone po 2,5h i generalnie zawsze mam min 50%, tez chcialbym zdac na te 80% czy nawet wiecej ale to zalezy co będzie jak będzie taka jak w 2012 to spokojnie mozna rozwiazac wszystkie zadania no ale ...emotka
28 mar 11:49
jikA: Z matury rozszerzonej 90% to już bardzo dobry wynik ale jeżeli ktoś robił zadania systematycznie rozumie matematykę to jest to na pewno do osiągnięcia.
28 mar 11:54
Prometix: no tak alw wystarczy czasem jakis glupi blad ( bo przypominam ze kazdy jest tylko czlowiekiem ) i juz tracisz punkty jak stracisz 5 za zadanie to masz 10% , także 90% to naprawde jest niezly wynik tymbardziej że jeszcze liczy się dyspozycja dnia a jeżeli ktoś się tym stresuje to sie napewno nie wyspi dzień przed maturą i zdobycie 90% naprawde jest juz b dobrym wyczynem emotka
28 mar 12:04
Dominik: mnie najbardziej denerwuje to, ze tak naprawde by uzyskac te 90% to poza umiejetnosciami i zrozumieniem matematyki trzeba konsekwentnie wszystko dobrze wyliczac i sie nie pomylic, a niezbyt to jest fajne, ze glupie rachunki moga zadecydowac o moim przyjeciu na studia. matura powinna byc trudniejsza i zadania powinno sie albo umiec albo nie umiec; wiecej myslenia, mniej liczenia.
28 mar 12:15