??
lola1996: Stosując wzory redukcyjne, oblicz wartośc wyrażenia: (sin165
0 + co15
0)(sin15
0 − cos195
0),
| | 3 | |
pomóżcie, wychodzi mi 1, a powinno |
| |
| | 2 | |
26 mar 21:10
Eta:
sin165o= sin15o cos195o= −cos15o
(sin15o+cos15o)(sin15o+cos15o)= (sin15o+cos15o)2=
= sin215o+cos215o+2sin15o*cos15o= 1+sin30= ......
26 mar 21:23
lola1996: tak tylko, że ja nie bardzo wiem dlaczego z 2sin150*cos150 = sin300
26 mar 21:32
Eta:
2sinα*cosα= sin2α
26 mar 21:33
26 mar 21:34
lola1996: no właśnie w tym problem, że ja tego jeszcze nie miałam na matematyce i nie wiem jak inaczej to
zrobić
26 mar 21:36