BRADZO WAŻNE ! ; )
Maja: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma 30 stopni . Oblicz obwód trójkąta , jeśli :
a) krótsza przyprostokątna ma długość 2
b) dłuższa przyprostokątna ma długość 2
c) przeciwprostokątna ma długość 2
26 mar 20:39
krystek:

| | 2 | |
i teraz |
| =sin30 resztę samodzielnie |
| | y | |
26 mar 20:42
26 mar 20:43
Maja: kompletnie nic z tego nie rozumiem

; (
26 mar 20:49
camus: Nie rozumiesz definicji sin, cos, etc. czy nie rozumiesz, w jaki sposób to zostosować?
26 mar 20:50
Maja: jak to zastosować , jak by jeden przykład ten co podałam by był zrobiony to te dalsze bym
zrobiła . ; )
26 mar 20:54
camus: | | 2 | |
sin 30 = |
| − jak to napisał krystek |
| | y | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
sin 30 = |
| stąd |
| = |
| − mnożę "na krzyż" |
| | 2 | | 2 | | y | |
y=4 − wow
| | √3 | | √3 | | 2 | |
tg 30 = |
| stąd |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | x | |
x
√3=6
x=2
√3 //po podzieleniu przez
√3 i pozbyciu się pierwiastka z mianownika
26 mar 20:58