aaaaaa
Zuziii: Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w przez trojmian p(x)=x2−4x−5, wiedzac ze liczba 5 jest
pierwiastkiem wielomianu w oraz w(−1)=6.
26 mar 18:44
Zuziii: moze jakies wskazowki?
26 mar 18:58
Zuziii: Bardzo prosze o pomoc, zamienilam wielomian p(x) na (x+1)(x−5) co dalej?
w innych (podobnych) przykladach jest cos takeigo:
W(x)=(x+1)(x−5)*Q(x)+R(x)
tylko nie wiem co z tym zrobic
26 mar 19:08
Eta:
R(x) =ax+b , bo jest wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego
W(x)=(x+1)(x−5)+ ax+b
W(−1)=6⇒ (−1+1)*(−1−5)+ a*(−1)+b = −a+b=6
W(5)=0 ⇒ (5+1)*(5−5)+a*5+b = 5a+b =0
rozwiąż układ równań: −a+b=6
5a+b=0
i podaj R(x)= ax+b =............
26 mar 19:20
26 mar 19:21
Zuziii: czy dobrze rozumiem? R(x)=ax+b poniewaz p(x) jest stopnia drugiego a reszta musi byc o jeden
stopien mniejsza tak?
26 mar 19:24
iiiii: tak bo zauwaz ze jak dzelisz liczbe 10 przez 3 to jest rowne 3 i 1reszty nie mozesz napisac ze
jest to 2 i 4 reszty bo w liczbie 4 jeszcze liczba 3 sie miesci dlatego reszta nie moze byc
tego samego stopnia czy tez wieksza co wielomian przez ktory go dzielisz bo gdyby tak bylo to
mozna kontynuowac przeciesz dzielenie
26 mar 19:29
Zuziii: ok dziekuje
26 mar 19:35