wielomiany
Karola: wyznacz resztę z dzielenia wielomianu "w" przez trójmian p(x)=x2−4x−5, wiedząc, że liczba 5
jest pierwiastkiem wielomianu "w" w oraz w(−1)=6.
Proszę o pomoc !
26 mar 18:47
irena_1:
P(x)=x2−4x−5=(x−5)(x+1)
W(x)=Q(x)(x−5)(x+1)+R(x)
R(x)=ax+b
W(5)=R(5)=0
W(−1)=R(−1)=6
5a+b=0
−a+b=6
b=−5a
−a−5a=6
a=−1
b=5
26 mar 18:59
iiiii: W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
P(x) jest stopnia drugiego zatem reszta musi byc stopnia pierwszego zatem jest postwaci ax+b
zatem :
W(5)=Q(5)*P(5)+R(5)⇒ widzimy ze dla liczby 5 P(x) jest rowne 0 zatem
⇒w(5)=5a+b ⇒czyli 0=5a+b
oraz W(−1)=6⇒ p(x) tez sie zeruje dla liczby −1 zatem w(−1)=−a+b ⇒czyli 6=−a+b
z tego uklad rownan i masz reszte
26 mar 18:59