sereometria
potrzebuje was, pomożecie ? : Nie mogę tego rozwiać ;[
1)Pole powierzchni kuli jest równe 36π3. Wyznacz V kuli.
2)Średnica kuli K2 jest wa razy dłuższa od średnicy kuli K1. Ile razy V kuli K1 jest mniejsze
od V kuli K2?
3)Tworząca stożka ma długość 3dm. Długość promienia podstawy jest równa 1dm. Oblicz miarę kąta
środkowego powierzchni bocznej.
26 mar 08:38
krystek: π3 w pow kuli masz?
26 mar 08:40
26 mar 08:40
krystek: | | średnicaK2 | | 2 | |
2) |
| = |
| =k →skala podobieństwa |
| | średnicyK1 | | 1 | |
26 mar 08:43
paulaa: tak π3 i nic nie rozumiem, ten wzór do drugiego? masakra ;[
26 mar 08:47
krystek: Powierzchnie kuli =4πr2 i wynosi ona z treści zadania 36π3 stąd masz równanie
4πr2=36π3
r2=9π⇒r=3√π i podstawiasz do wzoru na Vkuli
26 mar 08:51
krystek: V2=V1*23 i widzisz ,że V1 jest 8 razy mniejsza.
26 mar 08:53
Juki: w tym 1 to myśle że:
36π3 = 4πR2
więc:
36π34π =R2
9π2=R2
R=√9π2
R=3π
i to podstawic do wzoru na objętość chyba ...
czyli
V=43πR2
26 mar 08:54
krystek: | | π3 | |
Tak moja pomyłka |
| =π2 |
| | π | |
26 mar 08:56
paulaa: V kuli do zadania 1, w odpowiedziach z moich zadań jest 36π4, czy to w ogóle możliwe..
26 mar 08:58
krystek:

Po rozwinięciu masz wycinek koła którego powierzchnie =P
bocznej stożka
P
w=πr*l
P
w=π*1*3
i układasz proporcję
| π*33 | | 3π | |
| = |
| i wylicz α |
| 360 | | α | |
26 mar 09:03
krystek: zad 1 R=3π
| | 4 | | 4 | |
V= |
| π(3π)3= |
| π*27π3=..... masz odp na Twoje pytanie |
| | 3 | | 3 | |
26 mar 09:06