coś ktos proaradzi:>?
Nie Lubie Matmy: Mając dane współrzędne wierzchołków A(−4;−2) I B(2:1) rójkata równobocznego abc , oblicz
odległość punktu przecięcia się wysokości tego trójkąta od wierzchołka C.
25 mar 21:23
krystek: | | 2 | | a√3 | |
odległośc = |
| h natomiast h= |
| |
| | 3 | | 2 | |
25 mar 21:27
krystek: a=IABI
25 mar 21:28
iiiii: trojkat jest rownoboczny zatem wszystkie boki maja rowne miary
wysokosc spadnie na srodek boku ab czyli na jakis punkt D=(liczysz wspolrzedane srodka odcinka
AB)
teraz wysokosc mozesz wyznaczyc rownanie prostej prostopadlej do prostej AB i przechodzacej
przez srodek odcinka AB czyli punkt D
pozniej mozesz policzyc dł odcinka AB i wiemy ze dlugosc odcinka AB=AC a przeciez punkt C lezy
na prostej CD i ztego wyliczysz punkt C i juz teraz masz wszystko wiec odlegosc CD
Generalnie geometria analityczna jest zajebiscie nudna i jest duzo liczeni ale moze ktos zna
prostszy sposob
25 mar 21:31
iiiii: o kurwa zle zrozumialem tresc zadania
25 mar 21:33
iiiii: Chociaz wsumie z tego co napisalem policzysz H czyli wysokosc a punkt przeciecia to 2/3 h czyli
jest git
25 mar 21:34
krystek: Nie trzeba w tym zadaniu wyliczać C
Pytanie Oblicz odległośc wierzchołka C od przecięcia wysikości . Patrz 21:27
25 mar 21:35
iiiii: Wiem, twoj sposob zdecydowanie szybszy ale jak chlopak chce sie wprawic w analitycznej to niech
policzy tak na okolo i napewno mu nie zaszkodzi
25 mar 21:38
25 mar 21:42
Nie Lubie Matmy: mi nic nie zaszkodzi

w tym roku matura a ja braki mam takie ze nie pytajcie
25 mar 21:43
iiiii: jaki wyraz
25 mar 21:43
iiiii: tez mam braki tez pisze w tym roku, akurat podstawe zdaje na 90+ a rozszerzenie tak srednio 50%
w zwyz wiec tez nie jest dobrze ale moze uda sie napisac chociaz na te 80%
25 mar 21:45
krystek: 21:33
25 mar 21:45
krystek:
25 mar 21:46
Nie Lubie Matmy: widzisz ja podstawe zdaję na 40 %

naprawde mam braki

nie rozumiem zadań typu droga
prędkość czas itp
25 mar 21:47
Nie Lubie Matmy: wstyd się przyznac
25 mar 21:47
25 mar 21:48
iiiii: to sie opamietales w czas

ja we wrzesniu tez bylem zielony ale nadrobilem stracony czas ,
generalnie to najwazniejsze jest zrozumiec o co biega i potem z gorki jak kumasz to jest
spoko, chociaz czasem bywa tak ze nawet jak kumasz to masz problem, pozniej patrzysz w
rozwiazanie i lapiesz sie za glowe
25 mar 21:48
Nie Lubie Matmy: to są te zadania na drogę prędkość czas tak?
25 mar 21:49
Nie Lubie Matmy: wiem o tym

trochę przespałem te lata które miałem poświęcone na nauke

ale teraz
dziennie 3−4h

staram się spędzac

ale zawsze mnie cos nowego zaskakuje

musze zrozumiec
te zadania droga prędkość czas bo to az 10%
25 mar 21:53
krystek: między innymi
I na forum jest też duzo wyliczonych
25 mar 21:53
Nie Lubie Matmy: dzięki krystek
25 mar 21:55
25 mar 21:56
iiiii: stary ale w zadaniach droga predkosc czas masz uklad rownan zazwyczaj wiec nic trudnego
25 mar 21:57
Nie Lubie Matmy: tak mam układ równań sam jest spoko ale .... jak do niego dojść ma inteligencja widocznie jest
zbyt okojona zeby go ułożyc
25 mar 22:00
iiiii: trzeba cwiczyc ale nie wiem czy nie za pozno teraz powinny byc ostatnie szlify
25 mar 22:05
Nie Lubie Matmy: dzięki za motywację
25 mar 22:06