wektory
Tina: Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku. Zapisz wektory AB i AD za pomocą
wektorów AC i BD.
Proszę nie tyle o rozwiązanie co o wyjaśnienie z jakich własności skorzystać... w tablicach nie
ma praktycznie żadnych wzorów jeśli chodzi o wektory. Z góry dzięki
25 mar 18:46
Tina: Proszę o pomoc.
25 mar 19:45
Mila:

AB
→+BD
→=AD
→
AB
→+AD
→=AC
→
AB
→−AD
→−BD
→
AB
→+AD
→=AC
→dodajemy stronami
2AB
→=AC
→−BD
→
Dokończ , oblicz AD z drugiego równania
25 mar 21:07
Tina: no właśnie nie rozumiem samego początku...
AB+BD=AD
AB+AD=AC
skąd się te równości wzięły?
26 mar 01:17
Mila: Zasada dodawania wektorów, inaczej, jeśli chcesz przejść z punku A do D, to idziesz prze punkt
b i do D, albo bezpośrednio z A do D
Drugi przykład zasada równoległoboku, siła wypadkowa na fizyce była?
26 mar 15:55
26 mar 15:56