pomozcie bo nie wiem jak to zrobic
zosia: Dany jest sześciokąt foremny o boku a. Jaka jest objętość bryły powstałej z obrotu tego
sześciokąta wokół jego boku?
25 mar 15:56
25 mar 16:00
zosia: mila widzialam to ale nadal nie wiem o co chodzi moglabys mi dokladnie wyjasnic co ską sie
wzielo z góry dziękuję;
25 mar 16:04
Mila:

Niestety , jeśli nie masz wyobraźni i nie pokazano Ci brył za pomocą wirówki, to trudno mi to
wytłumaczyć.
Szukałam animacji, prezentacji, ale nie znalazłam Może ktoś znajdzie.
Pokazałam jak powstaje środek bryły to jest Walec o wysokości ai promieniu R, zobacz w linku,
tam napisałam.
W drugim poście pokażę, co powstaje u góry i dołu walca.
25 mar 17:16
Mila:

U góry (i na dole) walca powstaje stożek ścięty z wydrążonym stożkiem w środku.
25 mar 17:20
zosia: mila ale jak to boliczyć bo po prostu nie rozumiem tego zadania jak obliczyc te bryle
25 mar 17:36
Mila: Co to znaczy obliczyć bryłę?
MIla.
25 mar 17:37
zosia: objetosc powstalej bryly jak policzyć ?
25 mar 17:41
Mila:

1) oblicz objętość walca, gdzie:
R=a
√3
h=a
V=πR
2*h=....
2) Oblicz objętość stożka , gdzie
R=a
√3
H=a
3) Oblicz objętość małego stożka , gdzie
Oblicz i napisz.
Liczę też.
25 mar 17:54
zosia: 1)3a3pi
2 a3pi
3 3a3pi/8
i co dalej dodać to wszystko ?
25 mar 18:10
zosia: pomóż Milu
25 mar 18:30
Mila: 1) V
w=3πa
3 objętość walca
2) objętość dużego stożka, (stawiam niebieski do góry)
=πa
3
3) Dwa razy doliczyłam mały stożek, to muszę odjąć 2 objętości
| | 1 | | a√3 | | a | | a3π | |
Vms= |
| *π*( |
| )2* |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | a3π | | a3π | | 3 | |
Vstożka ściętego=πa3−2* |
| =πa3− |
| = |
| πa3 |
| | 8 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
4) Vfigury=3πa3+2* |
| πa3=3πa3+ |
| πa3 |
| | 4 | | 2 | |
V
figury=4,5πa
3
Punkt (2) i (3) możesz zastąpić jednym wzorem na objętość stożka ściętego.
Spróbuj to zrobić.
25 mar 18:46
adam: Milu objętośc tej bryły równa sie 4.5a3pi tak?
26 mar 17:07
Mila: Tak.
26 mar 17:14