pomóżcie
aleksander: Dany jest sześciokąt foremny o boku a. Jaka jest objętość bryły powstałej z obrotu tego
sześciokąta wokół jego boku?
21 mar 18:32
kacper : to będą 2 stożki ścięte minus 2 małe stożki
21 mar 18:45
BASTAw0w: powstała bryła ma objętość równą:
objętość walca o promieniu podstawy a√3 i wysokości a
plus
objętości dwóch stożków ściętych o promieniu jednej podstawy a√3 , promieniu drugiej podstawy
a√3/2 i wysokości a/2
minus
objętości dwóch stożków o promieniu podstawy a√3/2 i wysokości a/2
21 mar 18:47
Mila:
21 mar 18:55
aleksander: nadal nie wiem moglby ktos mi to wytlumaczyc calosciowo
21 mar 19:06
Mila:
Basta pięknie Ci wypisał.
Osobno masz sześciokąt.
| | a√3 | |
R=2*hΔ, gdzie hΔ= |
| − wysokość Δ równobocznego. |
| | 2 | |
R=a
√3− promień walca
H
w=a wysokość walca
Walec jest w środku bryły
Po bokach są stożki ścięte z wydrążonymi małymi stożkami, o wysokości
Stożek ścięty
większy promień=R ( jak walca)
mniejszy promień=r jak w małym stożku (niebieska podstawa kołowa)
21 mar 19:20