funkcja
Młody: Dany jest odcinek o końcach A=(−5,−3) B=(7,1)
a) wyznacz równanie prostej w której zawarta jest symetralna tego odcinka
B)wyznacz równanie okręgu o średnicy AB
B)
równanie okręgu −−−−−> (x−p)2+ (x−q)2 =r2
równanie okregu:
|AB|=√(7+5)2+(1+3)2=√144+16=√160
|AB|= 4√10
|AB|=2r r=2√10
S=(−5+72,1−32)
S=(1,−1) i ze wzoru na równanie okręgu powyżej r2=2√10= 40
(x−1)2+(y+1)2=40
może mi ktoś powiedzieć czy jest to dobrze i rozwiązać podpunkt A bardzo bym prosił przy
rozwiązywaniu podpunktu A o podawaie wzorów z jakich korzystacie
24 mar 14:30
Krzysiek : Co sie tyczy podpunktu a.
Po 1 co to jest symetralna ? . jest to prosta ktora jest prostopadla do dane j prostej i
przechodzi przez jej srodek . czyli juz mamy wszystko zeby byc szczesliwym
No to teraz jesli wiemy z esymetralna jest prostopadla do danej prostej to musimy wiedziec jaki
jest wspolczynnik kierunkowy symetralnej.
Zeby sie tego dowiedziec to musimy znac wspolczynnik kierunkowy prostej przechodzacej przez
punkty A i B (mozna napisac oczywiscie cale rownanie prostej przechodzacej przez 2 punkty Ai B
ale tutaj akuratnie to nam jest niepotrzebne )
| | yb−ya | |
Wspolczynnik kierunkowy prostej AB wyznaczymy z ewzoru a= |
| wiec wylicz |
| | xb−xa | |
Teraz znajac wspolczynnik kierunkowy AB z warunku na prostopadlosc prostych a*a
1=−1
wyznaczysz wspolczynnik kierunkowy symetralnej a
1
Teraz wzor na wspolrzedne srodka odcinka i wyznaczyc wspolrzedne srodka odcinka AB .
TEraz juz tylko zostalo mnam nap[isac rownanie symetralnej
Rownanie symetralnej (czyli prostej prostopadlej do prostej AB i przechodzacej przez srodek
odcinka AB ) bedzie mialo postac −−−−−−jest to rownanie prostej przechodzacej przez 1 punkt
−−w sumie zapamietaj je sobie a mianowicie y−y
s=a
1(x−x
s) z tego wyznacz y (x
s i y
s
sa to wspolrzedne drodka odcinka AB . Wszystko sobie powyliczaj i popodstawiaj do wzorow
24 mar 15:06
Kaja: a) y=ax+b
4=12a
| | 1 | | 4 | |
równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B: y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | |
symetralna odcinka to taka prosta, która jest prostopadła do tego odcinka i przechodzi przez
jego środek. Środek tego odcinka to S=(1,−1).
Współczynnik prostej prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkty A i B to −3.
| | 1 | | 4 | |
Prostą prostopadłą do y= |
| x− |
| możemy zapisać w postaci: y=−3x+b1, a ponieważ |
| | 3 | | 3 | |
punkt S będzie do niej należał, więc można go podstawić do tego równania:
−1=−3*1+b
1
b
1=2
równanie szukanej prostej: y=−3x+2
24 mar 15:07
Młody: Stosując się do twoich zaleceń krzysiek wyszło mi coś takiego
a=
yb−yaxb−xa =
1+37+5=
412=
13
stosując wzór z tego warunku jakiegos

a*a1=−1
13*a1=−1/:
13
a1=−a*
31
a1=−3
wyznaczając współrzędne środka odcinka
|AB|=(
xa+xb2 ,
ya+yb2) = (
*5+72 ,
−3+12) = (1,−1)
wzór ogóln y=ax+b
−1=−3*1+b1
b1=2
zatem : y=−3x+2
dobrze ?
24 mar 15:32
24 mar 23:22