ekstrema
ewel: hmmm.. czy ktos moze mnie wspomoc w tym zadanku? obliczyc ekstremum funkcji f(x, y, z)=
−13x3 − xyz + y2z +14z2 +1
4 wrz 15:53
Bogdan:
Analogicznie do
19399. Podaj swoje rozwiązanie, sprawdzimy.
4 wrz 15:56
ewel: f'(x)= −x
2 − yz
f'(y) = −xz + 2yz
f'(z) = −xy + y
2 +
12z
f"(x)=0, f'(y)=0, f'(z)=0
hmm.. i tutaj zaczynaj sie dla mnie schody
4 wrz 16:02
Bogdan:
To nie jest jedyne rozwiązanie. Są 2 punkty spełniające warunek konieczny istnienia
ekstremum: A = (0, 0, 0), B = (−2, 8, −4).
Rozwiąż starannie układ równań:
f'x = 0
f'y = 0
f'z = 0
4 wrz 16:14
ewel: no wlasnie z tym rownaniem mam problem
4 wrz 16:34