Równanie trygonometryczne z parametrem
pasażer: Wyznacz wartości m dla których równanie ma rozwiązania
cos2x + cos(2x+43π)= log13(3m + 5)log13(10−m)
Doszedłem do założeń m∊(−53,10).
Wiem, że w pewnym momencie będe musiał założyć też , że −1≥cos≥1. Jednak nie dojść do prostej
postaci cosinusa... Poomożecie?
23 mar 22:09
Basia:
| | 2x+2x+4π3 | | 2x−2x−4π3 | |
cos2x + cos(2x+4π3) = 2cos |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
2cos(2x+
2π3)*cos(−
2π3) = 2cos(2x+
2π3)*cos(
2π3) =
2*(−
12)*cos(2x+
2π3) = −cos(2x+
2π3)
i dopiero wtedy masz prawo napisać
−1 ≤ log
1/3(3m+5)(10−m) ≤ 1
log
1/33 log
1/3(3m+5)(10−m) ≤ log
1/313
3 ≥ (3m+5)(10−m) ≥
13
23 mar 22:17
pasażer: :( skąd się wzięło 2cos2x+2x+4/3π2 ? wiem, że cos2x=cos2x−1, tak właśnie kombinowałem,
ale.. nie widzę związku z tym co Basiu napisałaś. Możesz wytłumaczyć?
23 mar 22:20
Ajtek:
Suma cosinusów, wzorki masz tutaj
3670
23 mar 22:28
pasażer: WOW, dziękuję bardzo

Ale tych wzorów nie ma w tablicach prawda? musze się ich nauczyć na
pamięć w takim razie?
23 mar 22:35
Ajtek:
NIe wiem czy są. Nie mniej warto je znac

.
23 mar 22:36