korzystając z danych na rysunku oblicz x
albina:

korzystając z danych na rysunku oblicz x.
proszę o pomoc
23 mar 14:21
albin:
23 mar 15:45
+-:

czy teraz już widzisz rozwiązanie?
23 mar 17:38
23 mar 17:40
Mila:
I Z tw. Pitagorasa:
W ΔDOB:
W ΔCDO:
Z (1 i 2)
2x
2=40⇔x
2=20
x=2
√5
======
II sposób:
Z twierdzenia o odcinkach siecznej:
4*(4+6)=x*(x+x)
40=2x*x
20=x
2
x=
√20
x=2
√5
25 kwi 21:43
vaultboy:

Jakby kogoś interesowało szybsze rozwiązanie
z potęgi punktu A wynika, że AB*AC=AD*AE czyli x*(2x)=40 zatem x=
√20
26 kwi 18:29
ernest: dlaczego tam 6 jest jak 4+3 to 7
24 lut 23:02
Mila:
r=3
2r=6
24 lut 23:05