Andrzej Kielbasa
akante: http://www.zadania.info/d46/512834
wytlumaczy ktos dlaczego dla x nalezacych od (−nieskonczonosc,−2> suma <2,+nieskonczonosc)
wierzcholek funkcji wynosi 1,−5? jak mam to zrobic skoro wierzcholek nie nalezy do dziedziny
iksow?
22 mar 19:10
akante: czy tutaj informacja jest wazna ale tylko o ramionach? w ktora strone leca ?
22 mar 19:16
jikA:
Dlatego tego wierzchołka jak widać na rysunku nie ma i go nie rysujesz. Zapewne tylko
sprawdzali czy ten wierzchołek paraboli znajduje się w podanym przedziale.
22 mar 19:22
akante: okey

dzieki czyli informacje o kierunku ramion funkcji (po bokach) sa tutaj znaczace tak?
22 mar 19:26
Mila:
y=−x2−2x+4
y=x2−4−2x
Masz naszkicować wykres funkcji i brać pod uwagę tę część, która jest w dziedzinie.
Zwykle rysuje się pierwsze wykresy przerywaną linią.
Dla x∊(−2,2) bierzesz część zielonego wykresu
poza tym przedziałem część niebieskiego.
nie nanoszę koloru bo nie zobaczysz.
Moi uczniowie to pięknie rysują.
22 mar 19:33
akante: Dziękuję za pomoc twoi uczniowie? Jesteś nauczycielką

? Chyba taka pani z pasją

pozatym w
jakiej szkole pani uczy ze uczniowie tak pięknie rysują

?
22 mar 19:40
akante: kolejne pytanie mamy funkcje f(x)=min(3,x2−5x+7) gdzie min (a,b) oznacza sie nie większą z
liczb a,b
b)Wyznacz zbiór wartośći funkcji f
Wydaje mi sie ze trzeba wyliczyc wspolrzedne ygrekowe wierzcholka x2−5x+7 tej funkcji ale mi
sie nie zgadza z odpowiedzią jakieś wskazówki?
22 mar 19:42
jikA:
Nie wiem czy dobrze myślę.
22 mar 19:55
akante: yw wychodzi ci 3/4? mi wychodzi delta −4
22 mar 20:02
jikA:
| | 3 | |
Wyszło mi yw = |
| coś źle obliczyłem? |
| | 4 | |
22 mar 20:03
22 mar 20:18
Mila:

1) x
2−5x+7=3
x
2−5x+4=0
Δ=25−16=9
| | 5−3 | | 5+3 | |
x= |
| =1 lub x= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
x
2−5x+7<3⇔ x∊(1,4)
Dla x∊(1,4)
f(x)=x
2−5x+7
Dla x∊(−
∞,1>∪<4,
∞)
f(x)=3
Wartość największa
y
max=3
y
min=y
w paraboli
22 mar 21:01
akante: DZIEKUJĘ
23 mar 15:22
Mila:
23 mar 17:20