rozwiąż równanie
Tina: | | 1 | | 1 | |
Rozwiąż równanie |
| = |
| |
| | sinx | | sin4x | |
zał.
sin4x≠0
sinx≠0
Po przemnożeniu na krzyż i po podstawieniu do wzoru na sin4x=2cos2xsin2x i wprowadzeniu
zmiennej pomocniczej wyszło mi równanie 8t
3−4t−1=0. Potem z hornera obliczyłam
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
i teraz nie wiem jak obliczyć ten cosx= |
| v cosx= |
| |
| | 4 | | 4 | |
Prosiłabym również o rozwiązanie jakimś innym sposobem bo ten jest strasznie długi i pewnie da
się inaczej....
21 mar 12:29
21 mar 12:33
Tina: Dzięki! Jest tam jak przypuszczam potrzebny mi wzór. czyli
| | α−β | | α+β | |
sinxα−sinβ=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
Pytanie tylko, skąd ten wzór wynika? Nie ma go w tablicach maturalnych i na pewno bym sobie go
nie przypomniał na maturze...
21 mar 12:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro go nie ma to znaczy, że:
a) jeszcze bardziej okroili pogram
b) nie możesz z tego wzoru skorzystać, bo nie będzie on ujęty w arkuszu rozwiązań
21 mar 12:42
ICSP: Arturze nie da się jeszcze bardziej okroić programu
21 mar 12:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
ICSP −−− a jednak

mnie nauczyli jednego −−− nigdy nie mów, ze bardziej się nie da
21 mar 12:44
ICSP: ciekawe co w przyszłym roku wyrzucą z programu

Ja bym równania kwadratowe wyrzucił xD
21 mar 12:48
Tina: Cóż... na to wygląda. "Ułatwiając" nam życie tak na prawdę je utrudniają

W tablicach mam tylko:
sin2α=2sinαcosα
cos2α=cos
2α−sin
2α=2cos
2α−1=1−2sin
2α
oraz funkcje sumy i różnicy kątów i to wszystko, nie ma nic więcej niestety. Może coś z tego
mojego rozwiązania da sie zrobić jeszcze?
21 mar 12:49
ICSP: Zawsze można rozwiązać za pomocą wyprowadzenia wzoru

Ale nawet jeśli to już nie teraz. Ewentualnie mogę za 4 godziny
21 mar 12:57
Tina: A co jest nie tak z moim rozwiązaniem ?

niby wszystko robię ok, ale wychodzi takie dziwactwo
pod koniec
21 mar 13:10
Mila:
| | π | | −π | |
x= |
| +π+2kπ lub x= |
| +π+2kπ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 2 | |
x= |
| π +2kπ lub x= |
| π +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
x=36
0 jest w tablicach, i to Cię nie obowiązuje! (chyba , że na olimpiadzie)
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 5 | | 5 | |
| | √5−1 | |
cos720= |
| >0 to Cię nie obowiązuje! (obliczyłam z podwojonego kąta 360) |
| | 4 | |
| | 2 | | 2 | |
x= |
| π+π+2kπ lub x=− |
| π+π+2kπ |
| | 5 | | 5 | |
| | 7 | | 3 | |
X= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 5 | | 5 | |
21 mar 14:04
Mila:
Ja Ci dokończyłam Twoje rozwiązanie.
II sposób
sin(4x)=sinx
4x=x+2kπ lub 4x=π−x+2kπ
3x=2kπ lub 5x=π+2kπ
| | 2 | | π | | 2 | |
x= |
| kπ lub x= |
| + |
| kπ |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
sprawdź teraz założenia, które musisz rozwiązać
21 mar 14:16
Eta:
14:16 jak najbardziej ok

to najprostszy sposób
21 mar 14:25
21 mar 14:27
Tina: Dziękuję Mila za włożoną pracę

nie rozumiem do końca dlaczego sinx=x+2kπ v sinx=π−x+2kπ
21 mar 16:00
Mila:

Na tej samej zasadzie :
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
21 mar 16:16