dowód nierwymirenośći
tn: Witam, jak udowodnić, że √2 + √3 jest liczbą niewymierną?
20 mar 22:34
Julia: spróbuj dowód przez zaprzeczenie
20 mar 22:46
Dominik: z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o wspolczynnikach calkowitych
x = √2 + √3
x2 = 5 + 2√6
x2 − 5 = 2√6
x4 − 10x2 + 1 = 0
mozliwe wymierne pierwiastki wielomianu: 1, −1. wsrod nich nie ma √2 + √3, co konczy dowod.
20 mar 22:54
tn: Dominik, ciekawe

Bo jeżeli istnieje pierwiastek to on jest z pewnością wśród dzielników, prawda?
Julia, możesz coś jeszcze dorzucić
20 mar 23:32
20 mar 23:34
Mila: Jeżeli istnieje pierwiastek wymierny wielomianu o współczynnikach całkowitych to jest
podzielnikiem wyrazu wolnego.
20 mar 23:37
iiiii: z tym dowodem to troche takie maslo maslane jest no ale :^^
20 mar 23:41
tn: TO proponujcie jeszecze
21 mar 00:16
Dominik: ten dowod jest jak najbardziej prawidlowy.
21 mar 00:18