obliczenie wykresy funkcji i obaśnienie
Vent: Prosze o obliczenie wykresy funkcji i objaśnienie krok po kroku co trzeba zrobić
f: R −> R przykład: f(x)= x + |1−x| + 2|x − 2|
20 mar 20:43
krystek: M zerowe pod wartością bezwzględną to 1 i 2
x∊(−∞,1) f=x−(1−x)−2(x−2)=..
x∊<1,2) f=.... (opuść wart bezwzgl z odpow znakiem)
x∊<2,∞) f=...
I teraz wykres
20 mar 20:46
Vent: albo ktoś przynajmiej objaśnił by co najpierw zrobić z tym?
20 mar 20:46
Vent: sry ale dalej nie rozumie, mogłby ktoś jeszcze raz napisac ten przykład
20 mar 20:53
20 mar 21:07
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html . Porozwiazuj sobie najpierw te rownania i zobacz jak sie opuszcza wartosci
bezwzgledne w przedzialach . jak juz to pojmiesz to wroc do zadania Np dla x∊(−∞,1)
f(x)=x−(1−x)−2(x−2) f(x)=x−1+x−2x+4 to f(x)=−2x+3 . Jest to funkcja liniowa i w tym
przedziale ma taki wzor . Wiec ja narysuj . Analogicznie nastepne przedzialy Przedzialy masz
wyznaczone przez Krystek .
20 mar 21:11
Marrrcin: mi w pierwszym wyszlo f(x)= 3 a w drugim f(x)=2x + 5 napewno to jest dobrze czy popełnilem
jakis bląd ?
20 mar 21:50
Krzysiek : Mozemy to sprawdzic . Przeepisalem to co napisala Krystek , ale zaraz zobaczymy czy dobrze
przedzial (−∞,1) Biore liczbe z tego przedzialu −tylko nie krancowe np x=−10 [policzmy
]f(x)=x+|1−x|+2|x−2| f(x)=x+|1−(−10)|+2|−10−2 | f(x)=x+|11|+2|−12| −−−−−−wiec
opuszczaja c 1 wartosc bezwzgledna nie zmieniam znaku a opuszczajac 2 wartosc bezwzgledna
zmieniam znak (wiesz dlaczego −definicja wartosci bezwzglednej ) to mamy
f(x)=x+1−x+2(−x+2)⇒−2x+5 dla 1 jest taka f(x)
Drugi przedzial <1.2) wezmy np x=1,5 i mamy f(x)= x+|1−1,5|+2|1,5−2| wiec opuszczajac 1
wartosc zmieniam znak na przeciwny i opuszczajac 2 wartosc tez zmieniam znak (bo w wartosciach
wyszly liczby ujemne ) wiec bedzie f(x) =x+(−1+x)+2(−x+2) to f(x)=x−1+x−2x+4 to f(x)=3 czyli
wyszlo CI odwrotnie .
Jak zmieniasz znak na przeciwny to np w tym drugim przedziale opuszczajac wartosc bedziesz mial
|1−x|=−(1−x)=−1+x
20 mar 22:25
Mila:

f: R −> R przykład: f(x)= x + |1−x| + 2|x − 2|
|1−x|=|x−1| tak zapiszemy we wzorze, dla ułatwienia:
f(x)=x+|x−1|+2|x−2|
1)
|x−1|=x−1⇔x−1≥0⇔x≥1
2) |x−2|=x−2⇔x−2≥0⇔x≥2
Rozważamy wzór funkcji w przedziałach:
a)x<1
f(x)=x+(−x+1)+2(−x+2)=x−x+1−2x+4=−2x+5
f(x)=−2x+5
b) x∊<1,2)
f(x)=x+x−1+2(−x+2)=2x−1−2x+4=3
f(x)=3 funkcja stała
c) x≥2
f(x)=x+x−1+2(x−2)=4x−5
f(x)=4x−5
20 mar 23:05