ciąg arytmetyczny
patrycja: Wykorzystując wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego (an) wyznacz an, jeśli?
a1=√2, n=11 i r=−2
20 mar 18:27
20 mar 18:30
bezendu:
an=√2+(11−1)*(−2)
an=√2−20
an=−20+√2
20 mar 18:31
patrycja: dziękuję
20 mar 18:33
patrycja: Wykorzystując wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego (an) wyznacz różnicę tego ciągu?
a26=62, a13=16
a55=23,a23=20
20 mar 18:38
patrycja: proszę o pomoc, gdyż mi w pierwszym wyszło r=3510 a w drugim r=10 710
20 mar 18:40
bezendu:
a
26=a
1+(26−1)*r=62 = a
1+25r=62
a
13=a
1+(13−1)*r=15 = a
1+12r=16
układ równań
a
1+25r=62 / *(−1)
a
1+12r=16
−a
1−25r=−62
a
1+12r=16
−13r=−46 / *(−1)
13r=46 /13
20 mar 18:46
bezendu:
a
55=a
1+54r=23
a
23=a
1+22r=20
a
1+54r=23 / * (−1)
a
1+22r=20
−a
1−54r=−23
a
1+22r=20
−32r=−3 / (−1)
32r=3
20 mar 18:51
patrycja: dziękuję zauważyłam swój błąd
20 mar 18:53
bezendu:
20 mar 18:54