Do którego z przedzialow : (0;1) czy (1; nieskończoność) nalezy liczba a
Szakal: Drodzy forumowicze, jest bardzo ważna sprawa, gdyż dostałem masę zadań z logarytmow na
zaliczenie półrocza. Kilka przykładów:
Log a 5=2
Log a 0,1=3,14
Log a {2} =−1,41
Ogólnie proszę o możliwie proste wytłumaczenie jak sie to rozwiązuje.
20 mar 14:40
20 mar 14:48
Mila:

Naszkicuj dwa wykresy i odczytuj znak wartości logarytmu dla danego argumentu, albo będzie na
zielonym wykresie( wtedy a>1)albo na niebieskim ( wtedy a∊(0,1))
y=log2x
y=log1/2x
1) log a 5=2⇔a>1 bo dla a∊(0,1) log
a5<0
Tu łatwo obliczysz z def. a
2=5 i a>0⇔a=
√5>1
2) log
a 0,1=3,14⇔a∊(0,1)
3) Log
a √2 =−1,41⇔a∊(0,1)
20 mar 16:05