Trygonometria
DAN:
| tgα*(1+ctg2α) | |
| =ctgα |
| 1+tg2α | |
Trzeba wyznaczyc czy L=P
na lekcji robilismy np L=costam costam, i do konca wyznaczalismy az wyszlo P albo nie.
Dziekuj z gory za pomoc !
19 mar 23:46
Edyta PK: | 2 | | sin2α | |
| −2=2 |
| |:2 |
| cos2α | | cos2α | |
| 1 | | sin2α | |
| −1= |
| |:2 |
| cos2α | | cos2α | |
| 1−cos2α | | sin2α | |
| = |
| |
| cos2α | | cos2α | |
19 mar 23:54
zośka: zał. cosx≠0
| | 2 | | 2(sin2α+cos2α) | | sin2α | | cos2α | |
L= |
| = |
| =2 |
| +2 |
| =2tg2α+2≠P |
| | cosα | | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
19 mar 23:55
19 mar 23:56
ICSP: założenia sobie już sam wypiszesz.
| | 2 | | 2 − cos2x | | 2sin2x + 2cos2x − cos2x | |
L = |
| − 1 = |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | 2sin2x + cos2x | |
= |
| = 1 + 2tg2x = P |
| | cos2x | |
| | tgx * (1 + ctg2x) | | | |
L = |
| = |
| = |
| | 1 + tg2x | | | |
| | 1 | | cosx | |
|
| * cos2x = |
| = ctgx = P |
| | sinxcosx | | sinx | |
19 mar 23:56
zośka: ups zgubiłam −1, a więc po dopisaniu −1 będzie sie zgadzać L=P
19 mar 23:56
Edyta PK:
zośka zgubiłaś jedynkę po lewej stronie
19 mar 23:58
ICSP: Edyta w udowadnianiu tożsamości chodzi o to aby zaczynając od albo prawej albo lewej
strony dojść do drugiej. Nie możesz zakładać ze jest prawdziwa tylko masz to dowieść.
20 mar 00:02