ciąg arytmetyczny -sprawdzenie
bezendu: Może ktoś sprawdzić ?
| | 1 | |
Uzasadnij, że liczby a= |
| b=|√2−√3| c=√3(1−√3) tworzą w podanej kolejności |
| | √3−√2 | |
ciąg arytmetyczny.
b=|
√2−
√3|=
√3−
√2
c=
√3−3
√2
| | 1 | |
a2−a1=(√3−√2)−( |
| )=−2√2 |
| | √3−√2 | |
a
3−a
2=(
√3−3
√2)−(
√3−
√2)=−2
√2
czyli r=−2
√2 czyli ciąg jest arytmetyczny
19 mar 17:07
bezendu: a2−a1=−2√2
19 mar 17:13
Mila: | | 1 | | 1 | | √3+√2 | |
a= |
| = |
| * |
| =√3+√2 |
| | √3−√2 | | √3−√2 | | √3+√2 | |
w c masz błąd.
19 mar 17:17
bezendu: przepraszam źle przepisałem c=√3(1−√6)
czyli c=√3−√18=√3−3√2
19 mar 17:21
bezendu: a2−a1=(√3−√2)−(√3+√2)=−2√2
a3−a2=(√3−3√2)−(√3−√2)=−2√2
teraz dobrze ?
19 mar 17:24
Mila:
a=
√3+
√2
b=
√3−
√2
c=
√3−3
√2
Można Twoim sposobem
albo
| | a+c | | √3+√2+√3−3√2 | | 2√3−2√2 | |
b= |
| ⇔√3−√2=? |
| = |
| =√3−√2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cnw
19 mar 17:28
bezendu: | | a+c | |
Dziękuje  a co to za wzór b= |
| ? |
| | 2 | |
19 mar 17:29
Mila: a,b,c − kolejne wyrazy c.a.
b−a=c−b⇔
2b=a+c
swoimi słowami: środkowy wyraz jest średnią arytmetyczną skrajnych.
(oczywiście gdy mamy 3 kolejne wyrazy)
W geometrycznym:
b
2=ac
Nauczyciel nie podał?
19 mar 18:53
bezendu: nie miałem jeszcze geometrycznego
| | an−1+an+1 | |
a ta zależność już sobie przypominam ze wzoru an= |
| |
| | 2 | |
masz może jeszcze chwilkę czasu ?
19 mar 18:59
Mila: Pisz pytania.
19 mar 19:25
bezendu: http://www.fotoszok.pl/upload/a5a79d1c.jpg
Wiem, że zadania banalne ale wole żeby ktoś sprawdził

zad1.
a
n=−3n−5
a
1=−3*1−5=−8
a
2=−3*2−5=−11
r=−11−(−8)=−3
zad2.
m
2−4m>0
m(m−4)>0
m=0 m=4
m∊(−
∞,0)∪(4,
∞)
zad3.
a
3=6
a
5=4
a
1+(3−1)*r=6
a
1+(5−1)*r=4
a
1+2r=6 /(−2)
a
1+4r=4
−2a
1−4r=−12
a
1+4r=4
−a
1=−8
a
1=8
zad4
a
2−a
1=a
3−a
2
x
2+5x−3x=7x−4−(x
2+5x)
x
2+2x=7x−4−x
2−5x
x
2+x
2+2x−7x+5x=0
2x
2−4=0
2(x
2−2)=0
x=
√2 lub x=−
√2
zad5
a
1=14
a
2=20
r=6
a
n=98
98=14+(n−1)*6
98=14+6n−6
6n=90
n=16
19 mar 19:27
bezendu: @Mila mogłabyś sprawdzić ?
19 mar 19:31
Mila: Tak. Czekaj.
19 mar 19:34
Mila: W 5 jest literówka
n=15
zadanie 3 możesz tak: (mniej liczenia?)
a
5=a
3+2r
4=6+2r
2r=−2 ⇔r=−1
a
3=a
1+2r⇔6=a
1−2
a
1=8
Wszystko masz dobrze.
19 mar 19:47
bezendu: dziękuje
19 mar 19:49
bezendu: Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego określonego wzorem
tu jest układ równań
a
2+a
4=22
robię tak:
a
1+r+a
1+3r=22
2a
1+4r=22 /2
a
1+2r=11
a
1=11−2r
| 11−2r | |
| =21 i jak to dalej ruszyć ? |
| 11+2r | |
19 mar 20:11
huehuehue: podziel przez 2 , pomnóż przez 4 , odejmij 7 i bedziesz mial wynik
19 mar 20:30
bezendu:
11−2r=21(11+2r)
11−2r=231+42r
−2r−42r=231−11
−44r=220
r=−5
a1=11−2r
a1=11−2*(−5)
a1=21
już mam tylko czy dobrze ?
19 mar 20:30
bezendu: huehuehue no chyba nie bardzo

nie skorzystam z Twojej ''drogocennej" rady
19 mar 20:32
Mila: 11−2r=21(11+2r)
r=−5
Prościej:
a2+a4=22⇔a1+2r=11
a1=21a5⇔a1=21(a1+4r)
a1=11−2r
−20a1=84r /:4⇔−5a1=21r
−5(11−2r)=21r
−55+10r=21r
−55=11r
r=−5
a1=11−2*(−5)=21
19 mar 20:40
bezendu: @Mila mam jeszcze jeden przykład sprawdzisz ?
19 mar 20:46
Mila: Pisz. Dobrze Ci to idzie.Która klasa?
19 mar 20:48
bezendu:
polecenie to samo co wyżej
układ równań
a
2*a
7=−1
a
1+4r=−a
1
2a
1+4r=0
a
1+2r=0
a
1=−2r
a
1+r*a
1+6r=−1
−2r+r*(−2r+6r)=−1
−r*4r=−1
−4r
2=−1
4r
2=1 /4
| | 1 | | 1 | |
a1=−2*(− |
| )=1 lub a1=−2* |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
19 mar 20:52
bezendu: Jestem w 3 klasie technikum
19 mar 20:52
Mila:
Tak myślałam.
Błędne zapisy:
a1+r*a1+6r=−1
−2r+r*(−2r+6r)=−1
Powinno być:
(a1+r)*(a1+6r)=−1
(−2r+r)*(−2r+6r)=−1
gdy na maturze,na klasówce opuścisz nawiasy , to stracisz punkty.
19 mar 21:00
bezendu: ok dziękuje za cenną uwagę
19 mar 21:02
19 mar 21:05
bezendu: a co do matury to mam jeszcze rok jutro mam klasówkę właśnie z ciągu arytmetycznego i robię
sobie zadania
19 mar 21:06
Mila: Dobrze.
Podpowiedź, oznaczaj boki Δ:
b−2,b,b+2 otrzymasz prostsze równanie.
19 mar 21:14
bezendu: ok to jeszcze zadanie z parametrem: Dla jakiej wartości parametru k liczby a
1 ,a
2, a
3 są
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
a) a
1=3 ,a
2=k+1 a
3=3k−6
(k+1)−3=(3k−6)−(k+1)
k−2=3k−6−k−1
k−2=2k−7
k−2k=−7+2
−k=−5
k=5
| | 1 | |
− |
| k=0 sprzeczność  |
| | 2 | |
19 mar 21:27
asdf:
2a
n a
n−1 + a
n+1
2k + 6 = 2k + U1}{2}k
k = 12
19 mar 21:46
Mila: a) dobrze
b) źle
k=12
19 mar 21:50
bezendu: a no tak walnąłem się przy znakach
19 mar 21:52
bezendu: Dane są wyrazy a
1=4 a
2=m+6 a
3=2m+8 ciągu arytmetycznego. Wyznacz wyrazy a
4 i a
5 . Określ
monotoniczność tego ciągu w zależności od parametru m
r=(2m+8)−(m+6)=2m+8−m−6=m+2
a
4=4+3(m+2)
a
4=4+3m+6
a
4=3m+10
a
5=4+4(m+2)
a
5=4+4m+8
a
5=4m+12
a
n=4+(m+1)*(m+2)
a
n=4+m
2+2m+m+2
a
n=4+m
2+3m+2
a
n+1= 4+(m+1)
2+3(m+1)+2=4+m
2+2m+1+3m+3+2=
=m
2+5m+10
a
n+1−a
n=(m
2+5m+10)−(4+m
2+3m+2)=
m
2+5m+10−4−m
2−3m−2=2m+4 ciąg jest rosnący
to już naprawdę ostatnie
19 mar 22:13
bezendu: teraz monotoniczność sorry że nie w jednym poście
2m+4=0
2m=−4 /2
m=−2 stały
2m+4>0
2m>−4 /2
m>−2 rosnący
2m+4<0
2m<−4 /2
m<−2 malejący
19 mar 22:16
Mila: an to trochę inaczej wygląda i nie trzeba tu liczyć, bo masz r obliczone.
(ostatnie 7 linijek , źle)
r=m+2
m+2>0⇔m>−2 ciąg rosnący
m+2=0⇔m=−2 ciąg stały
m+2<0⇔m<−2 ciąg malejący
19 mar 22:24
bezendu: an=4+m2+3m+2 ? ale ja zrobiłem że tak jak przy określaniu monotoniczności an+1−an
19 mar 22:27
bezendu:
czyli a
n by wyglądało tak:
a
n=4+(n−1)(m+2)
a
n=4+nm+2m−m−2
a
n=4=nm+2−2
19 mar 22:34
Mila: Do wpisu z 22:27
an=4+(n−1)*(m+2)
Jeśli dobrze obliczysz , to
r=an+1−an jest równe m+2
19 mar 22:40
bezendu: ok to spróbuje policzyć jeszcze raz
19 mar 22:42
Mila: Dzisiaj idź spać, powodzenia na sprawdzianie.

Napisz jutro, jak Ci poszło.
19 mar 22:53
bezendu: OK dziękuje

dobranoc
19 mar 22:55
bezendu: a
n+1=4+nm+2n
a
n+1−a
n=(4+nm+2n)−(2+nm+2n−m)=4+nm+2n−2−nm−2n+m=m+2 wszystko dobrze wyszło tak jak mówiłaś

czyli nie trzeba było policzyć a
n+1−a
n skoro miałem r=m+2 ale nie wiedziałem tego nie
znałem tej zależności
19 mar 23:06
bezendu: Hey
Mila 
sprawdzian poszedł bardzo dobrze, ocenę też już znam
20 mar 17:30
Mila: Jaka ocenka?
20 mar 17:57
bezendu: 5

i zrobiłem jeszcze dodatkowe zadanie na plusa

a teraz za tydzień mam z geometrycznego
20 mar 18:01
Mila: Gratulacje, pracuj dalej solidnie, aby była szóstka z geometrycznego.
20 mar 18:11
bezendu: dziękuje nie ma możliwości dostania 6 jedynie + (6 może mieć tylko u niej Pan Bóg)

a tym
bardziej że mam tylko podstawę w szkole
20 mar 18:18
Mila:
Piątka to też dobrze. Rozwiązuj zadania z poziomu rozszerzonego, przyda się na maturę i studia.
20 mar 18:21
bezendu: Tak tylko ja mam duże braki przez dwa lata technikum i muszę jakoś uzupełnić
20 mar 18:22