blagam o pomoc
i: zad1 rozwiaz rownanie 2x2(x−3)+3x(x−3)−2(x−3)=0
zad2 mateusz ma 5 ocen z matematyki 2 3 4 4 5 bedzie mial jeszcze 2 oceny ze spr jakie oceny
powinnie otrzymac aby jego srednia ocen z matemetyki byla rowna 4?
zad3dlugosc bokow trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny o roznicy 2 uzasadnij ze
obwod tego trojkata jest rowny 24
13 mar 18:22
bezendu:
3. a
12+(a
1+2)
2=(a
1+4)
2
a
12+a
12+4a
1+4=a
12+8a)1+16
2a
12+4a
1+4−a
12−8a
1−16=0
a
12−4a
1−12=0
Δ=(−4)
2−4*1*(−12)=64
√Δ=8
a
1={4−8}{2}=−2 odpada bo nie należy do N
+
a
1=6
a
2=8
a
3=10
L=a
1+a
2+a
3=5+8+10=24
skorzystałem z tego że a=a
1 b=a
1+2 c=a
1+4
a
2+b
2=c
2
13 mar 18:36
bezendu:
1. 2x
2(x−3)+3x(x−3)−2(x−3)=0
(x−3)(2x
2+3x−2)=0
2x
2+3x−2=0
Δ=25
√Δ=5
13 mar 18:42
bezendu: 2. powinien otrzymać dwie 5
13 mar 18:44
i: dzieki wielkie? a jak rozpisac to 2?
13 mar 18:46
bezendu:
18+2x=28
2x=28−18
2x=10 /2
x=5
13 mar 18:53
bezendu: w 3 zadaniu druga linijka: a12+a12+4a1+4=a12+8a1+16
13 mar 18:57
i: super dzieki
13 mar 19:31
13 mar 19:32