funkcja liniowa
oya10: Do wykresu funkcji linowej f należą punkty A=(0,1) i B=(1,2). Napisz jej wzór i wyznacz
współrzędne punktów wspólnych wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych.
19 mar 16:17
19 mar 17:01
oya10: A jak wyznaczyć te współrzędne ?
19 mar 17:04
Krzysiek : Punkt przeciecia z osia OX ma wspolrzedne (x,0) wiec do rownani a funkcji wstawiasz za y =0 i
wyliczysz x .
Natomiast punkt przeciecia z osia Oy ma wspolrzedne (0,y) wiec do rownania funkcji
podstawiasz za x=0 i wyliczasz y
Tak naprawde to punkt przeciecia z osia OY powinnas odczytac z rownania prostej ,Jesli
funkcja liniowa ma postac y=ax+b to b nas informuje w jakim punkcie wykres przetnie os OY
Wylicz te punkty i zapisz tutaj Sprawdzi sie
19 mar 17:34