granica funkcji
tomson: mam obliczyc granice funkcji
lim x−> oo f(x)
a funkcja to:
3x +1 / 5x −25 mam problem z wyciagnieciem poteg, prosze o pomoc
19 mar 13:20
ICSP: podziel licznik i mianownik przez 5x
19 mar 13:20
tomson: 5x ( (3/5)x +1/5x) / 5x (1− 25/5x) ?
19 mar 13:24
ICSP: też może być. Skróć 5x i zacznij badać do czego dążą kolejne ułamki
19 mar 13:26
tomson: bedzie 0+0/ 1−0 czyli cala granica to 0 ?
19 mar 13:30
ICSP: 
Zawsze w takich przypadkach dzielisz przez najwyższa potęgę mianownika
19 mar 13:31
tomson: dziekuje bardzo.
jeszcze mam do rozwiazania granice tej samej funkcji ale
lim x−> −oo
i rozlozenie identyczne.
i tez bedzie 0 ?
19 mar 13:33
ICSP: no to akurat tu jest prościej bo :
lim a
x = 0 gdy a > 1
x→−
∞
czyli od razu masz wynik
19 mar 13:37
tomson: a nie wyjdzie wtedy 0/0 i nieozn?
19 mar 13:40
ICSP: nie. Podstawiasz od razu bez żadnych przekształceń
19 mar 13:41
tomson: a nie, −1/25 ok, juz widze
19 mar 13:41
tomson: jeszcze zastanawiam sie gdy x−> 2− i x−>2+
w 1przypadku beda liczby mniejsze od 2 czyli wstawiam np 1 i nic mi to nie daje..
19 mar 13:43
ICSP: nic nie wstawiasz.. Po prostu "przewidujesz" dla liczb nieskończenie bliskich. Dla przykładu
2− możesz brać liczby pokroju
1,99999999999999999999999. Czyli bardzo bliskie 2 ale nigdy nie równe 2
19 mar 13:45
czaro: ICSP, przepraszam ze przeszkadzam wygladasz na czlowieka ogarnietego bylbys w stanie mi
sprawdzic szereg?
https://matematykaszkolna.pl/forum/193458.html jesli skonczysz to zadanie zapraszam na chwilke do mnie, z gory bardzo
dziekuje
19 mar 13:47
tomson: ok, czyli prawie 11 / prawie 0 czyli
cos wiekszego / cos mniejszego czyli oo?
19 mar 13:54
ICSP:
19 mar 13:55
tomson: a jesli chodzi o 2+
to biore np 2,1111111 i spr?
i wyjdzie −oo ?
19 mar 13:59
czaro: sory, ze sie wtrace ale polecam kurs granic na e−trapezie, gwarantuje Ci, ze nauczysz sie ich
swietnie
19 mar 13:59
ICSP: 2.00000000000000000001
i na odwrót
| | 3x + 1 | |
lim |
| = −∞ (licznik dodatni a mianownik ujemny) |
| | 5x − 25 | |
2
−
| | 3x + 1 | |
lim |
| = ∞ (licznik i mianownik dodatni ) |
| | 5x − 25 | |
2
+
19 mar 14:02
tomson: dz.bardzo za pomoc

!
19 mar 14:07