nierówność.
Ola: co dalej ?
3x2 − 1 ≥ 0
(√3x − 1}(√3x + 1) ≥ 0
17 mar 21:15
17 mar 21:18
irena_1:
| | 1 | | √3 | | √3 | |
x1= |
| = |
| , x2=− |
| |
| | √3 | | 3 | | 3 | |
Wykres funkcji y=3x
2−1 to parabola z ramionami skierowanymi do góry.
Miejsca zerowe tej funkcji to x
1 oraz x
2.
Wartości funkcji mają być nieujemne, więc
| | √3 | | √3 | |
x ∊ (−∞; − |
| > ∪ < |
| ; ∞) |
| | 3 | | 3 | |
17 mar 21:20
Ola: a jak obliczyć to x1 i x2 ?
normalnie ze wzoru x1 = −b−√Δ przez 2?
17 mar 21:23
17 mar 21:25