matematykaszkolna.pl
kula w ostrostłupie henio: Witam. Mamy kulę wpisaną w ostrosłup. Wiadomo, że kula ta musi być styczna z ścianami bocznymi. Czy jeżeli poprowadzimy promień tej kuli do ściany to czy promień jest prostopadły do płaszczyzny ściany bocznej?
17 mar 16:10
Mila: Promień jest prostopadły do płaszczyzny ściany bocznej w punkcie styczności.
17 mar 16:23
henio: dzięki emotka Chciałem Cię zapytać jedną rzecz emotka. Jak mamy zadania z ostrosłupami/stożkami opisanymi/wpisanymi w kulę to ważną rzeczą jest znaleźć tej kuli. Zazwyczaj robię to "na czuja", tzn. wyobraźnią. ( Wiadomo, nie chodzi tu o dokładnie miejsce środka, ale że leży np. na wysokości) albo że kula jest styczna do ściany akurat do ściany bocznej w punkcie wysokości tejże ściany. I teraz pytanie. Wynika to z czegoś, czy tylko pozostaje moja wyobraźnia? Jeśli to wyobraźnia, to prosiłbym żebyś napisał mi coś takiego jak w tym temacie emotka: https://matematykaszkolna.pl/forum/191409.html Lepiej, żebym mniej więcej się orientował gdzie co leży, bo wolę mieć pewność niż tylko przeświadczenie. Pozdrawiam emotka
17 mar 17:34
Mila: Wieczorem odpowiem, jeśli nikt wcześniej nie nie napisze.emotka
17 mar 17:37
henio: ok
17 mar 18:01