Jacek:
Czy ktoś potrafi rozwiązać to zadanko? Z góry dzięki za rozwiązanie.
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a i tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze α. Jaką objętość ma ten ostrosłup?
11 sty 11:54
Jakub:
Może zadanie na stronie
584 ci pomoże
11 sty 15:09
sinx/n=six=6:
a-kr. boczna
b-kr. podstawy
α-kąt między a i b
Pp-pole podstawy
H-wysokość ostrosłupa
h-wysokość trójkąta
b=2*a*cosα
Pp=a2*cos2α*√3
H2+(2*h/3)2=a2
h=a*cosα*√3
H2+[2*a*cosα*√3/3]2=a2
H=p(a2[3-4*cos2α]/√3
V=1/3*H*Pp
V=1/3*{p(a2[3-4*cos2α]/√3}*{a2*cos2α*√3}
V={a3*cos2α*√3-4*cos2α}/3
11 sty 15:35
Gość:
w drugiej linijce od dołu powinien byc pierwiastek tylko że nie napisałem z drugiej strony nawiasu xD
11 sty 15:41