największa i najmniejsza wartość funkcji
Cusack: | | x2+2x−6 | |
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= |
| w przedziale <−4,−1> |
| | x+5 | |
Wyznaczyłem cały zbiór wartości tej funkcji − ale to mi raczej nie pomoże.
Obliczyłem tez wartości na krańcach.
Tyle, że wierzchołek tej krzywej znajduje się w podanym przedziale i to w nim będzie
najmniejsza wartość.
Nie mam pomysłu jak to ugryźć.
Zadanie jest maturalne.
16 mar 22:34
16 mar 22:36
Cusack: Sorka, w oryginale jest przedział <−4,1>
16 mar 22:36
Cusack: Licealista, przecież wykresem tej funkcji nie jest parabola
16 mar 22:37
16 mar 22:39
16 mar 22:42
Cusack: ma ktoś pomysł jak rozwiązać to zadanie metodami licealnymi?
16 mar 23:05
krystek: A tak jest podane , dobrze przepisałeś?
16 mar 23:06
16 mar 23:31
Cusack: podbijam
17 mar 11:32
zombi: A z pochodnych by nie poszło?
17 mar 11:34
Cusack: pewnie tak, ale nie znam jeszcze pochodnych.
17 mar 11:35
zombi: To sekunda, postaram się coś innego znaleźć, ale pochodne warto znać, ja w liceum się teraz sam
dla siebie uczyłem
17 mar 11:36
Cusack: może w wakacje do nich przysiądę
17 mar 11:44
PW: Szukanie minimum funkcji f na zbiorze <−4,
∞) to odpowiedź na pytanie: dla jakich
a
nierówność
jest spełniona dla wszystkich x∊<−4,
∞).
Ponieważ mianownik na tym przedziale jest dodatni, nierówność (1) jest równoważna nierówności
x
2+2x−6≥a(x+5)
(2) x
2+(2−a)x−(5a+6)≥0, x∊<−4,
∞)
Δ(a)=a
2+16a+28.
Zastanowić się jaka musi być Δ(a), żeby nierówność (2) była spełniona na całym podanym
przedziale. To niestandardowe myślenie, ale na poziomie liceum.
Jest nadzieja, że to dobry trop, bo dla funkcji kwadratowej Δ(a) wyróżnik jest równy 144.
17 mar 11:53
zombi: Nie mam innego pomysłu ja policzyłem
| f(x)'g(x)−g(x)'f(x) | |
| dostałem wielomian w liczniku |
| g2(x) | |
−x
3+18x+10=0
x=−2 i wynik jak w wolframie
innego pomysłu nie mam sry : <
17 mar 11:54
Cusack: Dzięki Panowie
PW, zaiste ciekawy pomysł

Muszę przeanalizować Twoje rozw. i niedługo pewnie zadam jakieś pytanie...
17 mar 13:27
krystek: A zapytam, z którego roku jest zestaw zad ?
17 mar 13:29
Cusack: nowa matura, ale nie wiem dokładnie który rok.
Odpowiadając na pytanie PW:
"Zastanowić się jaka musi być Δ(a), żeby nierówność (2) była spełniona na całym podanym
przedziale"
Myślę że Δ(a)≥0
rozwiązuję nierówność a2+16a+28≥0 i dostaję, że a∊(−∞;14>u<−2;∞) co jest całym zbiorem
wartości tej funkcji.
Pewnie czegoś nie zrozumiałem...
PW mógłbyś jeszcze naprowadzić?
17 mar 15:50
PW: A ja myślę wręcz przeciwnie. Gdyby szło o to, żeby funkcja h(x)=x2+kx+l była nieujemna na
całej osi, to chciałbym, żeby Δ≤0 − ramiona do góry, nie ma wcale pierwiastków albo jest
jeden. U nas jest może bardziej skomplikowane, ale też do zrobienia − jaka musi być Δ(a), żeby
x2+(2−a)x−(5a+6)≥0, x∊<−4,∞)
17 mar 17:15
Cusack: współczynnik przy x
2 dodatni, więc żeby rozwiązaniem nierówności x
2+(2−a)x−(5a+6)≥0, x∊<−4;
∞)
były tylko liczby nieujemne to może być co najwyżej jedno miejsce zerowe więc Δ(a)≤0
17 mar 17:26
Cusack: a nie... moment
17 mar 17:29
Cusack: Δ=0 z wierzchołkiem w (−4,0) ?
17 mar 17:37
Cusack: nie, też nie... pomyśle nad tym jeszcze.
17 mar 17:38
Cusack: Wracam jednak do tego że Δ(a)≤0
ciężkie zadanie

ale może warto spróbować...
17 mar 17:48