funkcja kwadratowa
ania: Określ liczbę miejsc zerowych funkcji kwadratowej.
f(x)=((x−3) (x−5)
16 mar 17:06
trolololo: x0= 3 i 5 ? czyli dwa miejsca.
16 mar 17:19
Hans: za
f(x)=0 i wylicz
16 mar 17:19
ania: Dziękuję

to dobrze zrobiłam

, tylko mam problem z tymi przykładami i nie wiem jak mam zrobić pomóż,
proszę
f(x)=x
2−5x+4(
f(x)=(2x+3)
2
f(x)=(x+1)
2 −(2x−1)
16 mar 17:23
Hans: f(x)=0 i rozpisujesz
I (x−1)(x−4)=0
II |2x+3|=0
III x2+2x+1−2x+1=0
x2+2=0
x2=−2
sprzeczność
16 mar 17:26
ania: dziękuję Hans
16 mar 17:37
ania: a o co chodzi w II? jak mam to dalej rozwiązać?
16 mar 17:37
ania: może mi ktoś powiedzieć?
16 mar 18:03
Hans: 2x+3=0 dalej juz potafisz
16 mar 18:06
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/forum/192702.html . Po co piszesz dwa razy to samo Co do 2 przykladu przeciez (2x+3)
2 to jest wzor
skroconego mnozenia . Hans wartosc bezwzledna bys mogl napisac gdyby (2x+3)
2 bylo pod
pierwiastkiem czyli
√(2x+3)2=|2x+3| zgodnie ze wzorem
√x2=|x| Zrob to tak po prostu na
zywca (2x+3)
2=0 to ze wzoru skroconego mnozenia (a+b)
2=a
2+2a*b+b
2 bedzie 4x
2+12x+9=0
terqaz policz delte Δ=b
2−4a*c Δ=12
2−4*(4*9)= policz to
A tak w ogole to naprawde zapoznaj sie z tym
https://matematykaszkolna.pl/strona/3413.html zwlaszcza z rownaniami kwadratowymi .
Chociaz to wszystko jest w ksiazce .
Wracajac jednak do przykladu nr2 jesli (2x+3)
2=0 to takze 2x+3=0 wtedy x= −1,5 i jest to
pierwiastek podwojny a to z tego z e jesli x
2=0 to x=0
Jednak przy takich klopotach proponuje robic to na zywca i rozwiazywac te zadania w tym linku
(przynajmniej te )
16 mar 21:00