pomocy
nika: określ liczbę miejsc zerowych funkcji kwadratowej:
a) f(x) = (x−3)(x−5)
b) f(x) = x2−5x+4
c) f(x)= (2x+3)2
d) f(x)= (x+1)2−(2x−1)
proszę o wskazówki i w miarę możliwości o rozwiązanie
15 mar 20:58
Anka: bo prostu piszesz f(x)=0 i liczysz
w a) jest to (x−3)(x−5)=0
x−3=0 ∨ x−5=0
x=3 ⋁ x=5
w b) policz deltę
w c) wzór (a+b)
2= a
2 + 2ab + b
2
w d) podobnie jak w c)
15 mar 22:35
Licealista: po co jak ma podać ile jest miejsc zerowych a nie jakie są ich cordy

Δ>0 dwa miejsca zerowe
Δ=0 jedno miejsce
Δ<0 brak. Koniec zadania
15 mar 22:37
Anka: racja
15 mar 22:52
nika: czyli co?
mam obliczyć tylko Δ?
16 mar 08:43
Krzysiek : Przeciez w a masz postac iloczynowa i miejsca zerowe za darmo sa dwa W pozostalych przykladach
napisal Ci kolega zebys okreslil/la liczbe miejsc zerowych w zaleznosci od Δ
16 mar 10:20
nika: a jak mam przemnożyć przykład D?
16 mar 10:22
Krzysiek : Masz (x+1)2−(2x−1)=0
Teraz co to jest (x+1)2 −−−−− nie przyponina CI to (a+b)2 =a2+2ab+b2 −wzor
skroconego mnozenia
x2+2x+1−2x+1=0
dostaniemy x2+2=0 to x2=−2 teraz beda tu miejsca zerowe czy nie bedzie miejsc zerowych ?
Odpowiedz sobie na pytanie czy kwadrat liczby moze byc liczba ujemna . Jesli nie moze byc to
nie ma miejsc zerowych
Mozesz tez spojrzec na to inaczej . Mamy f(x)=x2+2 . Jak narysowac wykres takiej funkcji .
Musimy parabole x2 przesunac o wektor [0,2] na wykresie . Z tego juz widzimy ze ta
parabole x2 musimy przesunac o 2 jednostki do gory . WObec tego wykres funkcji f(x)x2+2
bedzie przecinal os OX ?
16 mar 11:40