Przesuwając wykres funkcji o 5 jednostek w prawo
trolololo: Przesuwając wykres funkcji o 5 jednostek w prawo otrzymamy wykres funkcji g. Jeżeli przesuniemy
| | 3 | |
wykres funkcji g o 2 jednostki do góry to otrzymamy wykres funkcji h(x)= |
| . |
| | x | |
a)podaj wzór funkcji f
b) znajdź punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej o równaniu y=2x+3.
ale jak wyliczyć punkty wspólne? bardzo prosiłabym o pełne rozwiązanie, bo mi nie wychodzi.
16 mar 16:54
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/1446.html Dobrze poczytaj
| | 3 | |
Tak wiec jesli juz dobrze poczytasz i zrozumiesz to f(x)= |
| +2 |
| | x−5 | |
Teraz jak wyznaczyc punkty wspolne
1. Musisz przyrownac obie funkcje do siebie
2.z tego wyliczyc x
3. wstawic wylicznone wspolrzedne x
owe do rownania prostej i wyliczyc wspolrzedne y
kowe
No to liczymy
| 3 | |
| +2=2x+3 lewa strona do wspolnego mianownika |
| x−5 | |
| 2x−7 | |
| =2x+3 −−−−−− mnozymy obie strony wyrazenia zeby pozbyc sie mianownika /*(x−5) |
| x−5 | |
2x−7=(2x+3)(x−5)
2x−7=2x
2−10x+3x−15
−2x
2+10x−3x+15+2x−7=0 −−−−−teraz to uporzadkuj wylicz x
y i podstaw do rownania prostej
16 mar 22:06
Krzysiek : Oczywiscie na poczatku zalozenie ze x−5≠0 o czym zapomnialem
16 mar 22:14