twierdzenie talesa
matematyczna-noga:

Zadanie: wiedząc ,że AX = 8cm , XY = 18 cm, oblicz YZ ,
rysunek chyba nieczytelny zrobiłem , ale innego nie umiem , wiem tylko chyba ,że to twierdzenie
talesa , ale nie wiem jak je zastosować , jak dla mnie to takie coś :
X/Z = AX/ YZ
ale to chyba nie to
nie wiem czy dobrze myślę ,jeżeli kotś się odnajdzie w tym rysunku , to bardzo proszę o pomoc ,
z góry dziękuję i pozdrawiam
16 mar 13:05
ICSP: to nie jest twierdzenie Talesa
16 mar 13:15
16 mar 13:15
matematyczna-noga: dzięi bardzo mega

)))
16 mar 13:39
schwer : czyli to jest twierdzenie o siecznych :
czyli ,
YZ
2 = 18 *36
YZ
2= 648
YZ = 18
√2 [cm] , czy dobrze to rozumiem

? Z góry dzięki za podowiedź
16 mar 14:30
ICSP: |AY| = |XY| |+ |AX| = 18 + 8 = 26
nie wiem skąd Ci się tam 36 nagle pojawiło
16 mar 14:35
schwer : a już rozumiem... , DZIEKI WIELKIE

pozdrawiam
16 mar 14:37
schwer : czyli wynik będzie taki ?
YZ
2 = 18* 26
YZ
2=468
YZ= 6
√13 


?
16 mar 14:43
ICSP: na to wygląda
16 mar 14:46
schwer : dzięki wielkie
16 mar 14:48