Wielomiany
vsusek: Witam ,mam pewien problem mam sporę zaległości z matematyki i w ogóle nie rozumiem
przerabianego teraz działu prosiłbym jeżeli ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak należy rozwiązywać
takie zadania i ewentualnie do czego wrócić wcześniej też co jest potrzebne by to rozwiązać z
góry dzięki.
To są przykłady zadań ze sprawdzianu 3 tech:
Nie pamiętam polecenia ale to z wielomianów coś do obliczenia.
1.
a) x3+3x2−4x−12=0
b)x4+3x3+2x2=0
c)x3+125=0
d)x5+x3−x2−1=0
2.Wyznacz współczynniki a i b dla których W(x)−F(x)=H(x)
W(x)=x3+ax3+3x+1
F(x)=2x2+6x−4
H(x)=x3−7x2+8x5
16 mar 12:14
16 mar 12:20
PuRXUTM: 1) Zapewne chodzi o znalezienie miejsc zerowych, o rozwiązanie tego równania
x
3+3x
2−4x−12=0 grupujemy sobie wyrazy, w tym przypadku 1 z 2 i 3 z 4 i wyciągamy przed nawias
z tych par co się da

x
3+3x
2−4x−12=x
2(x+3)−4(x+3) teraz powtarza nam się x+3 w jednym i drugim więc wyciągamy to
przed nawias
x
2(x+3)−4(x+3)=(x+3)(x
2−4)=(x+3)(x−2)(x+2)
Mamy rozwiązać x
3+3x
2−4x−12=0 a x
3+3x
2−4x−12=(x+3)(x−2)(x+2) więc mamy rozwiązać
(x+3)(x−2)(x+2)=0 a (x+3)(x−2)(x+2) jest równe 0 wtedy i tylko wtedy gdy x=−3 lub x=2 lub
x=−2
Czyli rozwiązanie:
x
3+3x
2−4x−12=0 dla x={−3,−2,2}
Napisz czy rozumiesz
16 mar 12:25
vsusek: Chyba mam większe zaległości niż myślałem bo przez 3 lata nic nie robiłem na matmie i nic z
tego nie rozumiem dalej ,co mogę zrobić żeby tego się nauczyć do czego wrócić ?
Nie rozumiem kompletnie co z czego się bierze
16 mar 14:12