Krzysiek : Tak na poczatek . TO maja byc funkcje liniowe ? Jesli tak to 3 nie jest funkcja liniowa Jesli
to maja byc funkcje liniowe to np a) Ogolnie Mamy taki wzor funkcji liniowej w postaci
kierunkowej y=ax+b Powinnas z tego linka co CI podalem wyczytac ze w tym wzorze a to jest
wspolczynnik kierunkowy prostej i on informuje nas jaki jest tangens kata nachylenia prostej
do osi OX a wspolczynnik b informuje nas w jakim punkcie prosta przecina os OY NO to mamy
| | 1 | | 1 | |
swoj przyklad y= |
| x+πNO to mozemy z tego odczytac To ze a= |
| wiec tangens kata |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
nachylenia prostej = |
| czyli tgα= |
| − to sobie odczytaj z tablic Wspolczynnik b =π |
| | 3 | | 3 | |
wiec wykres przecina os OY w ≈3,14 (bo tyle rowna sie π. Przyklad b ) x/2−y/3=−1 Musimy to
| | 1 | | 1 | |
przeksztalcic do postaci kierunkowej y=ax+b Zapiszmy to inaczej |
| x− |
| y=−1 |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| y=−1− |
| x/*(−1) |
| y=1+ |
| x |
| y= |
| x+1to y=( |
| x+1)*3 to |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | |
y=1,5x+3 −masz juz rownanie postej to wedlug tego 1 przykladu a=1,5 to tgα=1,5 −odczytaj
sobie kat w tabliczach a wspolczynnik b=3 to oznacza ze wykres przecina osOY w 3 −ce .
Sprawdz jeszcze raz obliczenia