analityczna
pinguin: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(2,4) i przez środek odcinka AB, gdzie
A=(−6,−4) i B=(−2,6)
zrobiłam to tak:
do równania y=ax+b podstawiłam sobie punkt P
i do drugiego równania podstawiłam sobie x=x1+x2/2 i y=y1+y2/2
ale wychodzi mi źle i nie wiem czy źle mysle
15 mar 17:28
15 mar 17:33
Saizou : wyznaczamy środek odcinka AB
| | −6−2 | | −4+6 | |
S=( |
| : |
| )=(−4:1) |
| | 2 | | 2 | |
i teraz prosta przechodząca przez punkt P i S
4=2a+b
1=−4a+b
−−−−−−−−−−−−− odejmując stronami
3=6a
4=1+b
b=3
15 mar 17:33
pinguin: czyli wszystko ok, pewnie głupi błąd rachunkowy

dzięki
15 mar 17:35