równania i nierówności z wartością bezwzgędną
matematyczna-noga: proszę o pomoc w sprawdzenie równań i nierówności z wartością bezwzględną :
Z góry dziękuję
I x+6 I +3=7
x+6+3=7
x=7−9
x=−2
I x+6 I +3=7
x−6+7=7
x=6
i jeszcze jedno
I2x−4I >6
2x−4>6
2x>10
x>5
I2x−4I >6
2x+4>6
2x>2
x>1
ja tak rozumiem wartość bezwzględną i nie wiem czy to jest dobrze? z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
15 mar 17:26
matematyczna-noga: pomoże ktoś czy mam sobie odpuścić ?
15 mar 17:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie są założenia przy równaniu

dlaczego w drugim przypadku (równanie) |x+6| zamieniasz na (x
−6)

skąd to Ci się wzięło
15 mar 17:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogiczny błąd w nierówności
15 mar 17:43
15 mar 17:50