ox oy
pomocy: wyznacz tangens kąt nachylenia prostej do osi OX i punkt przecięcia osi OY
a) x+2y−3=0
b) (2−x)(5−3y)=6xy
c) x/2−y/3=−1
d) y= 1/3x+π
15 mar 11:22
15 mar 11:23
pomocy: mało mi to mówi
15 mar 11:26
pigor: ... ,otóż
w równaniu prostej y=ax+b
tgα=a , α − miara kąta tej prostej z OX
+ ,
oraz b to rzędna y punktu
(0,y) przecięcia tej prostej z osią OY, więc :
a) x+2y−3=0 ⇔ 2y=−x+3 ⇔ y=−
12x+
32, stad odczytujesz, że
tgα=−12 i (0,y)=
(0,32) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) (2−x)(5−3y)=6xy ⇔ 10−6y−5x−3xy=6xy − to nie jest równanie prostej,
albo źle przepisany przykład

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
x2−
y3= −1 /+1+
y3 ⇔
x2+1=
y3 /*3 ⇔ y=
32x+3 , więc
tgα=32 i (0,y)=
(0,3) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d) y=
13x+π , więc
tgα=13 i (0,y)=
(0,π) i to wszystko . ...
15 mar 11:59
pomocy: b) tak mam napisane − więc nie jest źle przepisany...
15 mar 12:32
15 mar 12:34
pomocy: (2−x)(5−3y)=6xy tak ma być
15 mar 12:36
pigor: ,... , a więc to nie jest równanie prostej i tyle

koniec dyskusji kolego, dziękuję .
15 mar 12:41
pigor: dziękuję
15 mar 12:43
aniabb: ewentualnie styczną do krzywej w punkcie przecięcia OX
a=tgα = −5/12
15 mar 12:46