rozwiąż układ równań
ciampel: pomoze mi ktos? mam jutro komisa z matmy i nie umiem rozwiazac ukladu rownan prosilbym tez o
wyjasnienie tego.
3x+5(y+1)=3
2x−3(y−x)=16
26 sie 14:44
evil_woodworm: 1.wymnóż nawiasy
2.Wyznacz niewiadomą z jednego z równań (np.x=...)
3.Podstaw to co wyznaczyłeś do drugiego równania
4.wylicz drugą niewiadomą i podstaw
26 sie 14:50
ciampel: zrobilem tak i wyszly mi jakies kosmiczne liczby moglbys to rozwiazac sprawdzilbym co zrobilem
zle z gory dziekuje
26 sie 14:52
evil_woodworm: 3x+5(y+1)=3
2x−3(y−x)=16
3x+5y+5−3=0
2x−3y+3x−16=0
3x+5y+2=0
5x−3y−16=0
W sumie prościej będzie pomnożyć i odjąć

:
3x+5y+2=0 /*5
5x−3y−16=0 /*3
15x+25y+10=0
− 15x−9y−48=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
34y+58=0
34y=−58 /34
Podstawiamy do równania 5x−3y−16=0:
Mam nadzieję, że nic nie pochrzaniłam...
26 sie 15:12
evil_woodworm: Oczywiście podtawiać też można, ale ten sposób jest prostszy.
I jak? zgadzają się wyniki?
26 sie 15:14
tomek: mi wyszlo x=6,75 y=1,75 xd
26 sie 15:20
evil_woodworm: Niewykluczone, że ja się rąbnęłam gdzieś bo zaraz muszę lecieć
i na szybko robiłam
26 sie 15:23
ciampel: ja to policzylem w ten sposob xd
3x+5(y+1)=3
2x−3(y−x)=16
3x+5y+5=3
2x−3y+3x=16
3x+5y=−2
5x−3y=16
x=−5y−2
−5y−2−3y=16
x=−5y−2
−8=14
x=−5y−2
y=−1,75
x=8,75−2
y=−1,75
x=6,75
y=1,75
26 sie 15:24
Eta:
Witam

Taki układ najprościej rozwiązać metodą wyznaczników
kliknij tu
1192
powinno Ci wyjść: W= − 34 W
x = −74 W
y = 58
| | Wx | | −74 | | 37 | |
to x = |
| = |
| = |
| = 2317
|
| | W | | −34 | | 17 | |
| | wy | | 58 | | 29 | |
y = |
| = |
| = − |
| = − 1 1217 |
| | w | | −34 | | 17 | |
26 sie 19:23
Basia:
ciampel w Twoim rozwiązaniu błąd jest tutaj (czwarty układ równań)
nie
x=−5y−2
−5y−2−3y=16
tylko
3x = −5y − 2
−8y = 18
26 sie 19:34