liczby rzeczywiste
Mariusz: Proszę o pomoc
Zad 1
Uzasadnij że dla kazdej liczby x∊(−1;5) wyrażenie
√4x2+12x+9 + 2
√x2−12x+36 ma stałą
wartość
więca zaczołem tak
√4x2+12x+9 = |2x+3|
2
√x2−12x+36= |x−6|
|2x+3|+2|x−6| ma stałą wartość dla przedziału
mogę znaleźć jeszcze miejsca zerowe tylko nie weim czy jest mi to potrzebne
proszę o pomoc
Zad 2
| | a1 | | a2 | | an | |
Wykaż że jeśli |
| = |
| =...= |
| i b1+b2+b3...+bn≠0
|
| | b1 | | b2 | | bn | |
| | a1+a2+...+an | | a1 | |
to |
| = |
|
|
| | b1+b2+...+bn | | b1 | |
Zad 3
Wykaż że jeśli x+y+z=0 to xy+yz+zx≤0
(x+y+z)
2=0
2
x
2+y
2+z
2+2xy+2xz+2yz=0 /*2
2x
2+2y
2+2z
2+4xy+4xz+4yz=0
(x+y)
2+(x+z)
2+(y+z)
2+2(xy+xz+yz)=0
nie weim czy to dobrze rozpisuje
z góry dzięki za pomoc
26 sie 10:55
AS: Zadanie 2:
Załóżmy,że a1/b1 = a2/b2 = ... = an/bn = k (k > 0)
Wtedy
a1 = k*b1 , a2 = k*b2 , .... an = k*bn
| a1 + a2 + ... + an | |
| = |
| b1 + b2 + ... +bn | |
| | k*b1 + k*b2 + ... + k*bn | |
= |
| |
| | b1 + b2 + ... + bn | |
| | k*(b1 + b2 + ... + bn) | |
= |
| = k |
| | b1 + b2 + ... + bn | |
ale k = a1/b1 więc zachodzi
| a1 + a2 + ... + an | | a1 | |
| = |
| |
| b1 + b2 + ... +bn | | b1 | |
c.n.d
26 sie 11:45
Mariusz: dziękuje ASIE

a czy wiesz może jak rozwiązac kolejne zadania
26 sie 11:56
AS: Zadanie 1:
Błąd w zapisie wyrażenia 2*√x2−12x+36= |x−6|
Powinno być: 2√x2−12x+36= 2*|x−6|
Obliczenia na ogół poprawne,ale nie wykazane założenie a to jest istotne
w rozwiązaniu.
Rozpatruję przedziały: (−∞,−3/2) , <−3/2,6> , (6,∞)
Dla x ∊ (−∞,−3/2) |2*x + 3| = −2*x − 3 , 2*|x − 6| = −2*(x − 6)
W = −2*x − 3 − 2*x + 12 = −4*x + 9
Dla x ∊ <−3/2,6> |2*x + 3| = 2*x + 3 , 2*|x − 6| = −2*x + 12
W = 2*x + 3 − 2*x + 12 = 15
Przedział (−1,5) zawiera się w przedziale (−3/2,6) a więc dla każdego x
zawartego w przedziale (−1,5) wyrażenie przyjmuje wartość 15.(stałą)
26 sie 12:08
Eta: Witam

zad1) nie jest dokończone:
po pierwsze
założenie;
4x
2 +12x +9 ≥0 i x
2−12x +36 ≥0
to: (2x +3)
2 ≥0 i ( x −6)
2 ≥0
zatem 2x+3 ≥0 i x −6 ≥0
x ∊ < −
32, ∞) i x ∊<6, ∞)
cz. wspólna to:
x∊<6,∞)
zatem dla x ∊(−1,5) otrzymamy:
I2x +3 I +2 I x −6I = 2x +3
−2( −x +6)= 2x +3 −2x +12 = 15
więc;
odp: wyrazenie ma stałą wartość równą
15
26 sie 12:08
Mariusz: Dziękuje ślicznie

Będę bardzo wdzięczny jeśli pomożecie mi w zadaniu 3
26 sie 12:22
Eta:
Ech .....Poprawiam.
Oczywiście założenie :
x⊂R ...( jakoś źle zaczął mi się dzień!)
reszta ok.
Przepraszam .
26 sie 12:25
Eta:
zad3) jeżeli x+y +z =0 to ; xy +xz +yz ≤0
wiemy,że ( x +y +z)2 ≥0 => x2 +y2 +z2 ≥2( xy +xz +yz)
zatem;
( x +y +z)2 −2( x y +xz +yz) ≥ 2( xy +xz +yz)
0 ≥ 4( xy +xz +yz) /:4
więc : xy +xz +yz ≤ 0
26 sie 12:42
Mariusz: nie rozumiem pewnego wnisosku ( nie powinno być następująco)
⇒ x
2+y
2+z
2≥
−(xy+xz+yz)*2
26 sie 13:06
AROB: Masz rację, Mariusz.
26 sie 13:09
Eta:
(x +y +z)
2 ≥0 => x
2 +y
2 +z
2 − 2( xy +xz +yz) ≥0
to x
2 +y
2 +z
2 ≥ 2( xy +xz +yz)
czy teraz już jasne ?
26 sie 13:13
26 sie 13:15
Mariusz: 
Miłego odpoczynku i dziękuje ślicznie za pomoc
26 sie 13:33
Eta:
Witam ! dobra herbata robi swoje

x
2 +y
2 +z
2 ≥0 => ( x+y +z)
2 ≥ 2xy +2xz +2yz
to: 0 ≥2xy +2xz +2yz /: 2
xy +xz +yz ≤ 0
c.b.d.o.
26 sie 13:52
Eta:
Oj
Eta nieładnie

( co się z tobą dzisiaj dzieje ?

Pozdrawiam Wszystkich, życzę miłego dnia!
PS: Będę wieczorkiem
26 sie 13:58
Kuba: Eta sama sobie odpisała?;>

hihihihhhiihhihhi
26 sie 14:17
Eta:
26 sie 14:57
Mariusz: Dzięki ETA

Moja wybawicielko
26 sie 15:42
Eta:

( tylko na przyszłość pisz "
Eta" ...
bo nie mam nic wspólnego z organizacją
terroru w Hiszpanii 
( ETA)
26 sie 19:01
Basia:
x+y+z=0 ⇒ (x+y+z)2=0 ⇒ x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz=0 ⇒
x2+y2+z2 = −2(xy+xz+yz) ≥ 0 /:(−2) ⇒ xy+xz+yz ≤ 0
tak chyba jest najprościej
26 sie 19:06
Eta:
26 sie 19:09
Mariusz: 
oczywiście
Eta
27 sie 09:34