dla mnie zatrudne
maruda: Dla jakiej wartości parametru α wektory a= (2, 3, −1) i b= (α, −7, 1+α) są prostopadłe?
25 sie 23:45
Bogdan:
wektor a = [ax, ay, az]
wektor b = [bx, by, bz}
Wektory a, b są prostopadle wtedy, gdy: ax*bx + ay*by + az*bz = 0
Wynika to z iloczynu skalarnego wektorów.
25 sie 23:48
maruda: czyli α= 22? nie wiedizalem ze to tak sie robi
25 sie 23:53
Bogdan:
Tak, α = 22.
Zobacz tutaj:
1629, przykłady tu podane dotyczą przestrzeni 2−wymiarowej, ale tak
samo rozpatruje się wektory w przestrzeni 3−wymiarowej.
25 sie 23:57
maruda: dzieki wielkie
26 sie 00:01