elo
cze: trzy różne pierwiastki wielomianu w(x)=x3+ax2+bx−192 tworzą ciąg arytmetyczny.
a) oblicz wartość iloczynu pierwiastków wielomianu w.
b) wyznacz pierwiastki wielomianu w, wiedząc że ich suma jest równa 18
c)uzasadnij że dla każdej liczby parzystej wielomian w przyjmuje wartość podzielną przez 16 i
przez 24
14 mar 13:10
cze: ?
14 mar 13:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | d | | −192 | |
a) x1*x2*x3 = // ze wzorów Viete'a // = − |
| = − |
| = 192 |
| | a | | 1 | |
| | b | | 'a' | |
b) x1+x2+x3 = // ze wzorów Viete'a // = − |
| = − |
| = 'a' = 18 |
| | a | | 1 | |
dodatkowo ... skoro tworzone one ciąg arytmetyczny to: x
1+x
3 = 2x
2
stąd: 2x
2+x
2 = 18 ⇔ x
2 = 6
W(6) = 0 <−−− wyznaczasz 'b'
masz wyznaczony wielomian ... dzielisz go (np. Hornerem) przez (x−6) i wyznaczasz pozostale
pierwiastki
c) jak juz wyznaczy 'b' to będzie to jasne i oczywiste
14 mar 13:16
14 mar 13:30