wyznacz pierwiastki wieomianu w wiedzac ze ich suma jest równa 18
Kasia: Trzy różne pierwiastki wielomianu W(x)=x
3 + ax
2 +bx−192 tworzą ciąge arytmetyczny.
a) oblicz wartość iloczynu pierwiastków wielomianu W
b) wyznacz pierwiastki wielomianu w, wiedząc, że ich suma jest równa 18
c) uzasadnij, że dla każdej liczby parzystej wielomian w przyjmuje wartość podzielną przez 16 i
24
Proszę o pomoc, lub jakieś wskazówki.
5 mar 21:15
Saizou : niech p jest pierwiastkiem wielomianu, zatem mamy
p−r ; p ; p+r
W(x)=(x−p+r)(x−p)(x−p−r)
5 mar 21:20
Dominik: a) z wz viete'a x1x2x3 = 192
5 mar 21:20
Dominik: b) podobnie jak w a) nalezy usmiechnac sie do wzorow viete'a i przypomniec sobie wzor na sume
| | −d | |
pierwiatskow (x1 + x2 + x3 = |
| dla ax3 + bx2 + cx + d) |
| | a | |
oznaczajac pierwiastki jako x, y, z
2y = xz
x + y + z = 18
xyz = 192
troche liczenia i wyjdzie
5 mar 21:22
Dominik: 2y = x + z, a nie 2y = xz
5 mar 21:23
5 mar 21:23
Dominik: c) gdy juz mamy pierwiastki wielomianu mozna sie pokusic o uzupelnienie go o zmienne a i b.
W(4) = 0
W(6) = 0
W(x) = x3 − 18x2 + 104x − 192
oznaczmy liczbe parzysta jako 2n
W(2n) = 8n3 − 72n2 + 208n − 192 = 8(n3 − 9n2 + 26n − 24)
wg mnie nie jest podzielny ani przez 16, ani 24.
zadanie z gatunku ciekawych − zostawiam madrzejszym.
5 mar 21:34
Kasia: To c) to jakiś armagedon. Ale dziękuje bardzo za pomoc! Jesteś wielki Dominik!

5 mar 21:48
Eta:
W(2n)= 8(n
3−9n
2+26n−24)=
8*(n
3−4n
2−5n
2+20n+6n−24)=
8*(n−2)(n−3)(n−4)
(n−2)(n−3)(n−4) −− ten iloczyn kolejnych liczb jest podzielny przez
2*3=6
zatem W(2n) jest podzielny przez
16 i przez
24
pozdrawiam
5 mar 22:11
Dominik:
5 mar 23:06
Eta:
5 mar 23:07
Kasia: Jej. DZIĘĘKUJE BARDZO
5 mar 23:22
Eta:
@Dominika
Można prościej :
x=4 v x=6 v x=8 −−− pierwiastki wielomianu W(x)
W(x)= (x−4)(x−6)(x−8)
to:
W(2n)= (2n−4)(2n−6)(2n−8) = 8(n−2)(n−3)(n−4)
jest podzielny przez 18 i 24
5 mar 23:49
miał: βππππ
30 kwi 12:04