geometria
Dariusswwe: dany jest trapez prostokątny: wiedząc że górna podstawa jest 2 razy dłuższa od wysokości
trapezu , krótsza przekątna ma długość 3 √5 oblicz pole tego trapezu oraz kąt nachylenia
dłuższej przekątnej do dolnej podstawy tego trapezu... drugie ramię ma długość √11
25 sie 21:34
AS:

Dane:
AC = 3*
√5 , CD =
√11 , BC = 2*AB , h = x
Szukane: P i α
Rozwiązanie:
ΔABC: tw.Pitagorasa
x
2 + (2*x)
2 = (3*
√5)
2 ⇒ x
2 + 4*x
2 = 45 ⇒ 5*x
2 = 45 ⇒ x
2 = 9 ⇒ x = 3
ΔCED tw. Pitagorasa
CE
2 + ED
2 = CD
2
3
2 + y
2 = (
√11)
2 ⇒ 9 + y
2 = 11 ⇒ y
2 = 2 ⇒ y =
√2
Podstawa trapezu
AD = 2*x + y = 2*3 +
√2 = 6 +
√2
Pole trapezu
| | 3 | |
P = 18 + |
| *√2 pole trapezu |
| | 2 | |
Kąt nachylenia
α = 26
o34'
26 sie 11:33
majka: do obliczenia był tangens kąt nachylenia.
26 sie 12:20
Bogdan:

Już było rozwiązane tu:
19222.
Ponadto w zadaniu chodziło o miarę kąta zawartego między dłuższą, a nie krótszą
przekątną i podstawą trapezu.
26 sie 12:24
AS: Uff! Starość nie radość!
26 sie 12:31
Bogdan:

Gdyby jednak chodziło o kąt między krótszą przekątną i podstawą, to można jego miarę
| | 2x | |
wyznaczyć od razu z zależności: ctgα = |
| = 2 |
| | x | |
26 sie 12:36
AROB: Przepraszam, ale mam takie pytanie: skąd pochodzą te numery (podawane na niebiesko),wskazujące
miejsce rozwiązania? Jak je znaleźć?
Może Bogdan, czy Eta będą uprzejmi udzielić mi tej informacji. Z góry dziękuję.
26 sie 12:46
AROB: Czy moje pytanie umknęło, czy nikt nie zechce mi odpowiedzieć?
26 sie 13:17
Bogdan:
Odpowiadam
AROB.
Jeśli chcemy skierować do innej strony na tym forum, to odczytujemy jej nr z pola adresu
przeglądarki, np. ta strona ma nr
19234.
Następnie umieszczamy ten nr w potrójnych nawiasach kwadratowych: [ ].
Jeśli natomiast chcemy skierować do strony zawierającej wzory i przykłady, to wpisujemy
odczytany nr takiej strony w podwójne nawiasy kwadratowe, np.:
107
26 sie 13:36
AROB: Świetnie! Bardzo dziękuję Bogdanie. Wszystko jasne, ale bez takiej pomocy nigdy bym na to
nie wpadła. Pozdrawiam serdecznie.
26 sie 13:42
evil_woodworm: AROB, jak masz "kliknij po więcej przykładów" po lewej stronie
okienka w którym piszesz, tam masz to i wiele innych rzeczy ładnie pokazane
26 sie 13:47