nie wiem czy to dobry dzial ale mam taki klopot
maruda: Napisać równania prostej L przechodzącej przez punkty P(3,4,−2) i Q(5,6,2) i sprawdzić, czy
punkt R(1,−2,3) należy do prostej L.
25 sie 21:27
tim: Na forum nie ma działów

..
Istnieje taki wzór na równanie prostej przecodzącej przez dwa punkty, ale popełniłaś błąd przy
zapisie...
1223 (W razie problemów pisz...)
Trzeba zapisać (x
; y), bo nie widać jakie są punkty...
25 sie 21:29
maruda: tylko wlasnie to nie jest blad te punkty maja 3 wspolrzedne bo one sa w przestrzeni

:( tak mi
smutno ze katuja mnie tym na pierwwszym roku ochrony srodowiska i to na uniwerku
25 sie 21:38
tim: AA... Przeprszam, mój błąd... To musisz poczekać na Bogdana, albo Etę, naszych "nauczycieli"...
25 sie 21:42
Bogdan:
Równanie prostej w przestrzeni 3−wymiarowej przechodzącej przez punkty P = (3, 4, −2)
i Q = (5, 6, 2):
| x − 3 | | y − 4 | | z + 2 | | x − 3 | | y − 4 | | z + 2 | |
| = |
| = |
| ⇒ |
| = |
| = |
| |
| 5 − 3 | | 6 − 4 | | 2 + 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Równanie tej prostej w postaci parametrycznej:
| x − 3 | | y − 4 | | z + 2 | |
| = |
| = |
| = t |
| 2 | | 2 | | 4 | |
x − 3 = 2t
y − 4 = 2t
z + 2 = 4t
x = 2t + 3
y = 2t + 4
z = 4t − 2
Sprawdzenie, czy punkt R = (1, −2, 3) należy do tej prostej:
1 = 2t + 3 ⇒ 2t = −2 ⇒ t = −1
−2 = 2t + 4 ⇒ 2t = −6 ⇒ t = −3 ≠ −1
Punkt R nie należy do prostej wyznaczonej przez punkty P i Q.
25 sie 23:11