Udowodnij że liczba składa się jedynie z jednostki urojonej
zuz.: hej, mam pytanie − w zadaniu należy udowodnić że liczba
|z+1|
−−−− = 1
|z−1|
jest 'czysto' zespolona w sensie, że składa się jedynie z jednostki urojonej
z równania wyszło mi że 4x=0
i nie wiem czy można z tego wywnioskować iż jeśli z=a+bi to a to 0 więc pozostaje tylko grupa
bi i w ten sposób rozwiązać zadanie?
13 mar 23:32
Basia:
z = x+y*i ⇒ z+1 = (x+1)+y*i ∧ z−1 = (x−1)+y*i ⇒
|z+1| =
√(x+1)2+y2 ∧ |z−1| =
√(x−1)2+y2
|z+1| = |z−1| ⇔
√(x+1)2+y2 =
√(x−1)2+y2 ⇔
(x+1)
2 +y
2 = (x−1)
2+y
2 ⇔
x
2+2x+1 = x
2−2x+1 ⇔ 4x = 0 ⇔ x=0
stąd: z = 0+y*i = y*i
o to Ci chodziło ?
13 mar 23:58
PW: Wyjąteczek (?) liczba 0.
14 mar 00:19
Basia:
każda postaci y*i to i 0 też

0 = 0*i więc może to nie jest wyjątek

14 mar 00:22
PW: A już nie wiem, trochę się drażnię, bo "czysto zespoloną", jak chciała zuz, też trudno ją
nazwać.
Bardzo często ludzie zadają pytania niechlujnie lub wręcz niezrozumiale sformułowane.
Usiłuję z tym walczyć, popatrz np. na "wspaniały kąsek" forum/192296.html
14 mar 11:39
AC:
Zobacz również na ten kąsek
191416
14 mar 11:45
PW: No właśnie,
AC, i jak by nie zrobił − zawsze można powiedzieć, że odpowiedź jest
nieprecyzyjna, albo wręcz zła. Co gorsze, kiedy zaczynasz wytykać błędy sformułowania zadania,
to odpisują, że się nie znasz albo wymądrzasz.
14 mar 11:59