Logarytmy
media: Dodatnie liczby x, y, a, b spełniają poniższy warunek. Wyznacz x i y w zależności od a i b.
log x + log y = log a i log x − log y = log b
13 mar 23:19
Basia:
logx + logy = log(x*y)
i masz
log(x*y) = loga ⇒ x*y = a
rozwiąż układ równań
13 mar 23:23
media: a jak on ma wyglądać ?
13 mar 23:27
13 mar 23:27
media: no i co dalej ?
13 mar 23:28
Ajtek:
Dalej nie umiem

.
13 mar 23:29
Eta:
Można też tak:
logx+logy=loga
+ logx−logy=logb
−−−−−−−−−−−−−
2logx= loga+logb ⇒ x
2=ab , x=
√ab
| | 1 | | 1 | |
to logy= loga− |
| loga− |
| logb |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | a | |
logy= |
| (loga−logb) ⇒ y= √ |
| |
| | 2 | | b | |
13 mar 23:35
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta 
.
13 mar 23:36
13 mar 23:37
Eta:
Dobry, dobry

..witam
13 mar 23:37