Czy sin alfy może się równać
Aniaa: Czy sinα może się równać
a) tgβ + ctg βα
13 mar 22:10
Basia:
a co to jest βα ?
o mnożeniu kątów jako żywo nigdy nie słyszałam

13 mar 22:12
Aniaa: kurcze jakiś błąd sorki chodzilo mi o
tgβ + ctgβ
13 mar 22:14
Basia:
| | 1 | | tg2β+1 | |
tgβ+ctgβ = tgβ+ |
| = |
| |
| | tgβ | | tgβ | |
dla
tgβ>0 masz ułamek dodatni i musiałby on być ≤1
tg
2β + 1 ≤ tgβ
tg
2β− tgβ +1 ≤ 0
a to jest niemożliwe bo Δ = 1−4 = −3 < 0
dla
tgβ<0 masz ułamek ujemny i musiałby on być ≥ −1
tg
2β + 1 ≤ −tgβ
tg
2β + tgβ +1 ≤ 0
a to jest niemożliwe bo Δ = 1−4 = −3 < 0
no to nie może
13 mar 22:21
13 mar 23:19