logarytmy
rufix: 1. Dla jakich wartosci parametru m rownanie posiada dwa rozne pierwiastki ?
( 1−m ) (14)x + 4 (12)x = m+2
2. Wiedzac ze:
a) log2x = 5 obl log(1/16)x
b) log62=a i log65=b obl log23 + log365
13 mar 21:49
rufix:
13 mar 21:59
14 mar 05:26
Basia:
ad.1
(1−m)*[(
12)
x]
2 + 4*(
12)
2 − (m+2) = 0
t = (
12)
x
t>0
i masz równanie
(1−m)t
2+4t−(m+2) = 0
aby początkowe równanie miało dwa różne rozwiązania
musi być:
(1−m≠0 i Δ>0 i t
1,t
2>0) ⇔
1−m≠0 i Δ>0 i t
1*t
1>0 i t
1+t
2>0
ad.2a
| | log2x | | 5 | |
log1/6x = |
| = |
| = −U{5}[4} |
| | log2(1/16) | | −4 | |
ad.2b
na pewno dobrze napisałeś ?
nie ma to być log
23 + log
365 ?
14 mar 06:33
rufix: tak, przepraszam za blad ...
14 mar 06:37
Basia:
log
23 + log
365 =
| log63 | | log65 | |
| + |
| = |
| log62 | | log636 | |
| log63 | | b | | 2log63+ab | |
| + |
| = |
| |
| a | | 2 | | 2a | |
no i brakuje log
63
nie masz go tam też podanego ?
a może to w ogóle było jeszcze inaczej
np.: log
236 + log
365
14 mar 06:45
rufix: mam tak samo napisane, bez tego bledu xd
14 mar 06:54